Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt antar Metallförslag om samtal

Publicerat fredag 11 november 2005 kl 07.34

Moderata samlingspartiets ordförande Fredrik Reinfeldt håller med avgående Metallbasen och socialdemokraten Göran Johnsson om att det måste göras mer för att skapa fler jobb i de privata företagen. Reinfeldt är beredd att diskutera förslaget om skattelättnader för små och medelstora företag.

Reinfeldt vill dock inte att pensionspengarna i AP-fonderna ska användas för att köpa aktier i svenska företag vilket Johnsson har föreslagit.

– Vi är inte alls ointresserade av att föra en diskussion och jag tycker att det i grunden är bra att det finns några socialdemokrater som är bekymrade över att jobben inte växer till och att förutsättningarna för företagande inte är till räckligt bra.

– Det är dock ett problem med att börja styra över AP-fonderna för att i andra ändan sitter pensionärer och kommande pensionärer och undrar om det är med bästa avkastning som deras pengar förvaltas. Varje politiskt krav att styra till det ena eller undvika det andra riskerar att falla ut i att pensionerna försvagas, säger han.

Avvisar ingrepp i AP-fonderna
Moderata samlingspartiet vill alltså inte att AP-fonderna ska köpa fler svenska aktier och inte heller att pensionspengar ska utgöra riskkapital för små och medelstora företag.

Däremot håller moderaterna som väntat med om den avgående Metallbasen och socialdemokraten Göran Johnsson om att små och medelstora företag bör få skattelättnader.

Enligt Fredrik Reinfeldt är det också en risk att det blir för många svenska företag som ägs av utländska intressen. Han anser att mycket av problemen för företagen skulle lösas om förmögenhetsskatten togs bort.

– Strävar man efter att öka riskkapitalförsörjningen och få bättre ägarstrukturer menar vi att det huvudsakligen handlar om att avveckla förmögenhetsskatten och faktiskt se det faktum att svenskar som äger svenska företag är skattemässigt missgynnade jämfört med institutioner och jämfört med utländskt ägande av svenska företag.

Inte intresserad av Nudersamtal
Enligt Fredrik Reinfeldt är moderaterna inte intresserade av att delta i finansminister Pär Nuders planerade samtal om det svenska skattesystemet efter valet nästa år.

– Pär Nuder lär ju ha sagt att han tänker sig att märkligt nog först efter valet sätta sig ner i skattesamtal. Sedan berättar han vad vi inte ska komma fram till. Det där sättet att bjuda in med armbågen har vi sett för ofta i svensk inrikespolitik, säger Fredrik Reinfeldt..

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".