Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen avgör om fler kärnkraftverk får höja effekten

Publicerat fredag 11 november 2005 kl 12.00

Kärnkraftverken i Oskarshamn och Forsmark har ansökt om att få öka produktionen av kärnkraftsel. Regeringen ska avgöra frågan och statsminister Göran Persson kan mycket väl tänka sig att effekthöjningarna ska fortsätta.

Vid den socialdemokratiska partikongressen nyligen sa Göran Persson att han effekthöjningen går hand i hand med att man installerar ny teknik för säkrare drift.

– Ska man lägga allt starkare och allt strängare säkerhetskrav på dem som driver verken så är det vettigt att man gör investeringar så att man kan skala upp effekten, sa Persson.

– Jag ser inte det som ett problem, tillade statsministern.

Tre miljarder till Barsebäcks ägare
På torsdagen blev ju uppgörelsen klar mellan staten och kärnkraftverket Barsebäcks ägare om hur mycket staten ska betala för stängningen av den andra reaktorn - netto drygt tre miljarder kronor.

Samtidigt med stängningen i Barsebäck har Ringhals fått klartecken av regeringen att höja effekten.

  • Ringhals effekthöjning motsvarar 4 Twh, ungefär motsvarande en Barsebäcksreaktor,
  • ansökan om höjningen i Forsmark motsvarar 4,3 Twh, ungefär en Barsebäcksreaktor till
  • ansökan i Oskarshamn motsvarar en höjning motsvarande 2 Twh, alltså en halv Barsebäcksreaktor till.

Den socialdemokratiska energipolitiken är ju omstridd, inte bara i samarbetspartierna, som tycker att det är fel att tillåta ökad produktion när kärnkraft ska avvecklas, utan också av starka kraften inom socialdemokratin, som vill köra kärnkraften så länge det bara går.

Inför kongressen väntade inte bara media en engagerad kongressdebatt om energipolitiken. Regeringens och partiordförandes ambition är klart uttalad.

Inte modernt, sa Persson
– Själv blev jag övertygad motståndare till kärnkraften när jag satte mig in i avfallsfrågorna. Har man varit på laboratoriet i Oskarshamn och sett hur slutförvaringen ska gå till så känner man instinktivt att detta inte är modernt, sa Göran Persson.

Men debatten på kongressen om kärnkraften blev inte så intensiv, eftersom partiledningen med den ansvariga ministern Mona Sahlin kompromissat sig överens med dem som oroar sig för avvecklingsplanerna för kärnkraften.

I sitt tal till kongressen gladdes Göran Persson över att reaktorerna i Barsebäck nu är stängda. Men fortsättningen är mer oviss.

– Nu går vi vidare och använder kärnkraften så länge den är säker och så länge vi inte har kunnat ersätta den och så länge den behövs för välfärd och sysselsättning, sa Göran Persson om kärnkraften när han talade vid den socialdemokratiska partikongressen härom veckan.

Inger Arenander
Ekots inrikespolitiska kommentator
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".