Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan 12 november 2005

Publicerat fredag 11 november 2005 kl 20.10

Bloggkrönikan den 12 november tar upp rättegången mot pastor Åke Green och lagen om hets mot folkgrupp samt reaktioner på den senaste fildelningsdomen.

Rättegången i Högsta domstolen mot pingstpastor Åke Green, åtalad för hets mot folkgrupp för en predikan där han beskrev homosexualitet som en cancersvulst på samhällskroppen, har kommenterats och analyserats livligt på bloggosfären. 

En del bloggare, som Kurt Lundgren, anser att pastor Green bör frias med motiveringen: 

”Får man säga vilka dumheter som helst i ett demokratiskt land? Svaret på den frågan är enkelt: Klart att man får, det är själva kärnpunkten i en demokrati.” 

Andra, som Lars Larsson med bloggen Strukturalisten, tycker att det är självklart att pastorn ska fällas, eftersom han

”… genom spridningen av sin predikan möjligen ofrivilligt faktiskt bidrar till att öka våldet mot hbt-personer. Man kan inte i ena stunden framföra åsikten att människor är en cancersvulst på samhällskroppen och i nästa minut hävda att man inte har ett ansvar när förvirrade puckos vill befria världen från cancersvulsten.” 

På bloggosfären finns också en uttalad vilja att vidga debatten till att gälla själva lagstiftningen om hets mot folkgrupp som infördes strax efter andra världskriget och som på 90-talet utvidgades till att omfatta också sexuell läggning. Mikael Ståldal skriver: 

”Lagen innebär en orimligt stor inskränkning av yttrandefriheten. Dessutom är lagen godtycklig då vissa grupper skyddas men inte andra (man skulle kunna tänka sig att till exempel grupper baserade på kön, funktionshinder, ålder eller politisk uppfattning borde omfattas). Vidare leder lagen uppenbarligen till att homofoba och intoleranta personer som Åke Green får oförtjänt stor uppmärksamhet och blir martyrer, det är inte bra. 

Många gånger är det effektivare att bemöta hetspropaganda i en öppen debatt istället för med rättsprocesser. Det är dock viktigt att rättsväsendet kan ingripa mot dem som direkt förespråkar våld mot utsatta grupper. Om man avskaffar hetslagen så borde man överväga att utvidga förbudet mot uppvigling så att det omfattar de fall av direkt våldsuppmaning som man hittills hanterat med hetslagen. ”

Louise P med bloggen Frihetspropaganda/digital prozaq anser att: 

”Lag är inte lämplig att formuleras kring kollektiva grupper, lag bör vara individuell. Hets mot folkgrupp krockar med dessa juridiska ideal. Som en överviktig elefant i en porslinbutik. Den ter sig som en preventiv och utilitaristiskt grundad lag som straffar ett handlande som om det hade verkliga och konkreta konsekvenser. För säkerhets skull. Den straffar människor för icke-våld och för icke utförda handlingar. Inte för att de enskilda handlingarna är kränkande. Utan för att man en gång tänkte sig att hattal leder till folkmord. 

Ord som bygger på att misskreditera, ljuga, sprida osanna rykten, alla dessa handlingar inbegriper ett ansvar, ansvaret att stå för dem. Det behövs ingen lag som hets mot folkgrupp för. Det räcker gott med till exempel ärekränkning.”

Till sist en kommentar om den andra fildelningsdomen som kom i veckan. Sollentuna tingsrätt dömde en man som gjort en film tillgänglig för nedladdning på internet till 80 dagsböter för brott mot upphovsrätten. Nicklas Lundblad med bloggen Kommenterat noterar att tekniken springer förbi upphovsrätten och: 

”… snart nog kommer den anonyma tekniken. Hitintills har efterfrågan varit låg. Vad som nu skedde var att domstolen genom att sätta straffet så här högt skapat det nödvändiga incitament som krävs för att utvecklingen skall komma i gång på allvar.

Alternativet till att köpa musik eller film på nätet har blivit att köpa anonymiseringsmjukvara.

… domstolarna slår kanske i de sista spikarna i skiv-, spel- och filmbolagens kistor genom att ge dem vad de vill ha: en strid med sina kunder.”

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Kurt Lundgren: http://kurtlundgren.webblogg.se/
Lars Larsson: http://strukturalisten.blogg.se/
Mikael Ståldal: http://www.staldal.nu/blog/ 
Louise P: http://www.louisep.com/ 
Nicklas Lundblad: http://kommentar.typepad.com/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".