Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill höja böterna för karteller

Publicerat lördag 12 november 2005 kl 08.30

Regeringen vill göra det betydligt dyrare än i dag för företag som samarbetar om att hålla priset uppe genom att bilda kartell. Det säger näringsminister Thomas Östros.

– Det är alldeles för låga påföljder när man blir fälld för kartellbildning. Därför kommer vi lägga ett förslag om lagskärpningar med syfte att se till att konkurrensskadeavgifterna höjs, säger Thomas Östros.

I dag är skillnaden mellan den konkurrensskadeavgift domstolen dömer till och den avgift företagen får betala mycket stor. Till exempel dömdes fem bensinbolag tidigare i år att betala 112 miljoner kronor i böter för det prissamarbete bolagen haft. Konkurrensverket hade yrkat på en straffavgift på nästan fem gånger så mycket.

Nu vill regeringen sätta stopp för de låga avgifterna. Därför lämnas ett lagförslag över till lagrådet för granskning senare i år och näringsminister Thomas Östros räknar med att riksdagen ska kunna fatta beslut under våren.

Hårdare bedömning
Konkurrensskadeavgiften kan enligt både enligt nuvarande och eventuellt kommande lag vara högst tio procent av företagets årsomsättning.

Det nya lagförslaget säger ingenting om hur höga straffavgifter företagen ska kunna tvingas betala. I stället handlar det om att bereda vägen för att låta domstolarna göra betydligt hårdare bedömningar än i dag, berättar näringsministern.

– Vi kommer att ha mycket skarpare formuleringar som blir en signal till rättsväsendet att det här måste man se mycket hårdare på. Orsaken till det är att det kan handla om väldigt stora förluster för medborgarna och skattebetalarna. Det har vi sett i fråga om asfalt, i fråga om bensin och om en rad andra varor.

Varför har vi under så många år haft en så svag lagstiftning?

– Det har väl helt enkelt handlat om att domstolarna efterhand har börjat tillämpa lagen och så ser vi att det här bli alldeles för svagt utdömt. Det är min bedömning att lagstiftningen måste skärpas, särskilt med tanke på vad det kan innebära. Det kan handla om mycket stora belopp för medborgare och konsumenter, säger näringsminister Thomas Östros.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".