Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SJ behåller lönsamma sträckor

Publicerat lördag 12 november 2005 kl 16.27

SJ kommer även i fortsättningen att få köra tågen på de lönsamma järnvägssträckorna. Miljöpartiet, vänsterpartiet och regeringen har kommit överens under förhandlingarna om den transportpolitiska propositionen.

För ett par år sedan föreslog järnvägsutredningen att SJ skulle förlora sitt monopol på lönsamma järnvägssträckor som trafiken mellan Stockholm-Malmö och Malmö-Göteborg. I dag får de privata bolagen bara konkurrera om olönsamma linjer som nattågen till Norrland.

Efter utredningen har borgerliga partier velat stoppa SJ:s monopol och flera regionala kollektivtrafikbolag velat ta över trafik. Men regeringen har inte gett något tydligt besked utan hänvisat till den transportpolitiska propositionen som just nu förhandlas av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Ingen konkurrens
Enligt vad Ekot erfar är förhandlarna överens om att det inte blir någon konkurrens på de lönsamma linjerna. En anledning är att vänsterpartiet helst vill återskapa SJ:s monopol, en annan att den socialdemokratiska partikongressen beslutade att samordningen mellan rikstrafik och regionaltrafik ska bli bättre och det förutsätter ett starkt SJ.

Gunnar Wulff, divisionschef för Connex Tåg, hade föredragit ett annat besked.

– SJ som kör monopol på de lönsamma linjerna har fått russinen i kakan. Kanske mångfalden och valfriheten för kunderna ökar om det finns fler operatörer som kör.

Förbättrad styrning
Samtidigt diskuterar partierna hur styrningen av SJ ska förbättras så att bolaget inte bara tänker på vinsten och statens avkastningskrav, utan också på att kanske sänka biljettpriserna för att få fler resenärer och att köra fler tåg.

Ett sätt kan vara att skriva in en hänvisning till de trafikpolitiska målen i bolagsordningen, precis som de miljöpolitiska målen förtydligas för Vattenfall vid vårens bolagsstämma, men det är inte helt klart än.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".