Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkares övertid ofta olaglig och riskfylld

Publicerat söndag 13 november 2005 kl 08.41

Uppdaterad 16:20
Svenska läkare jobbar för mycket. P1-programmet Kaliber kan på söndagen avslöja att läkare systematiskt arbetar mer övertid än vad lagen medger. Men de som är ytterst ansvariga har inte brytt sig om att ta reda på vilken säkerhetsrisk trötta läkare innebär.

Men att det påverkar patientsäkerheten är uppenbart. Det säger läkaren Heidi Stensmyren, som är arbetsmiljöansvarig hos Sveriges yngre läkares förening.

– För långa arbetspass utan pauser gör att den som ska utföra jobbet är trött till sist, och då ökar risken för att göra fel. Den risken löper vi alla, säger Stensmyren.

Pauser är viktiga
Det här bekräftas också av sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor vid Institutet för psykosocial medicin i Stockholm.

– De flesta kan ju inte arbeta mer än tolv till tretton timmar utan att det går ut över prestationsförmågan, förutsatt att man tar pauser. Tar man inte pauser orkar man inte mer än sex timmar, max, säger Åkerstedt.

Men många läkare arbetar betydligt mer än så. Kalibers granskning visar att över tusen av landets sjukhusläkare jobbar mer än 200 timmar övertid per år, vilket är gränsen enligt arbetstidslagen.

Strider mot andan i lagen
Här utnyttjar landstingen och läkarna rätten att sätta arbetstidslagen ur spel med hjälp av kollektivavtalet. Men Leif Aringer som är medicinsk expert vid Arbetsmiljöverket, säger att det stora övertidsuttaget strider mot andan i lagen.

– Ja, det kan man ju definitivt säga. Det här är en lag som är avsedd för alla typer av arbeten. Den gränsen får inte överskridas.

Har läkare bättre förutsättningar än andra yrkesgrupper att klara av långa arbetspass och mycket nattarbete?

– Det vill jag inte säga att dom har, som människor. Men det finns en väldig motivation i kåren. Tvärtom kan man kanske säga att man har en tendens att sträcka sig länge än man borde, skulle jag vilja säga, säger Leif Aringer.

Gynnar också arbetsgivaren
Att det finns läkare som är villiga att arbeta långa pass, i extremfall uppåt 20 timmar och däröver, gynnar också arbetsgivaren. För skulle de följa arbetstidslagen skulle de behöva anställa fler läkare. Men den säkerhetsrisk som trötta läkare utgör har man intresserat sig mindre för.

Johan Carlsson är tillsynschef på Socialstyrelsen. Också han anser att trötthet är en riskfaktor.

Men trots att det finns en samstämmighet mellan de olika parterna om att trötta läkare utgör en säkerhetsrisk tar Socialstyrelsen inte reda på hur det faktiskt ser ut.

– Orsaken är att vi försöker fånga upp de stora riskfaktorer som finns och koncentrera våra rätt knapphändiga resurser på det som vi anser vara de allra största patientriskerna och titta på de i första hand, säger Johan Carlsson.

Ansvaret har brustit
Johan Carlsson anser att det är arbetsgivarna som ska ta ansvaret för säkerheten. På Landstingsförbundet medger Lars Dahlberg att man brustit.

– Ja, vi har inte tagit den här frågan riktigt på allvar, det tycker jag man måste tillstå. Det visar ju verkligheten om inte annat när vi tittar på hur läkarna jobbar idag. Men då är det väl kanske bra att vi tar itu med det nu då, säger Lars Dahlberg, vice ordförande i Landstingsförbundets förhandlingsdelegation

Torbjörn Esping och
Daniela Marquardt, P1 Kaliber
kaliber@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".