Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sömnapné behandlas inte på bästa sätt

Publicerat söndag 13 november 2005 kl 11.46

De flesta som lider av andningsstopp under sömnen, så kallad sömnapné får inte den behandling som experterna anser vara bäst, nämligen en speciell andningsmask.

Knappt en tredjedel av dom omkring 180 000 i Sverige som har sömnapné får hjälp av en sådan mask visar en kartläggning av alla landsting, som gjorts vid sömnlaboratorierna i Linköping och Avesta.

– Man är helt överens om i hela världen att det här är den bästa behandlingen mot sömnapné, det vill säga att patienten slutar andas under sömnen. Gör man det mår man väldigt dåligt under dagen. Man är trött och sömnig och har svårt att fungera. Man får högt blodtryck, man kan få hjärtinfarkt, slaganfall, diabetes, man kan bli väldigt, väldigt sjuk.

– Så man är helt överens om att den här behandlingen ska sättas in. Det är förstås väldigt beklagligt att  vi har såpass få användare här i landet . Vi ligger betydligt lägre än USA och många europeiska länder, säger Jan Ulfberg, chefsläkare på sömlaboratoriet i Avesta.

Det är stora skillnader mellan olika delar av landet i fråga om att använda så kallad cpap eller andningsmasker. Norrbotten, Dalarna, Västerbotten och Gävleborg är de landsting där andningsmaskerna används mest i behandling.

Där har också patienterna fri tillgång till dem. Kalmar ligger längst ner i statistiken och där får patienterna betala tusen kronor för att få en mask. Far att andningsmaskerna ska börja användas mer krävs politiska beslut som gör det ekonomiskt lättare att få en tror Jan Ulfberg.

– Varje landsting har beslutanderätt över sin geografiska yta så då måste man ju agera politiskt inom varje landstingsområde.

Sömnsvårigheter är ett stort samhällsproblem som också ökar i omfattning. Det är därför viktigt att man utnyttjar den behandlingsmetod som är bäst och det är cpap eller andningsmasker.

– De är definitivt bäst och väldigt viktiga, säger Jan Uflberg.

Alf-Jan Hansson, SR Dalarna
alf-jan.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".