Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dubbla budskap till gömda flyktingar

Publicerat måndag 14 november 2005 kl 05.00

Nästa år får kommunerna 50 miljoner kronor för att kunna erbjuda skolgång för flyktingbarn som fortsätter att hålla sig gömda. Problemet är att polisen ändå kan gripa ett eftersökt barn utanför, eller till och med i skolan.

– I skolan och på vägen till skolan finns det inga hinder att prata med folk och omhänderta folk om förutsättningar föreligger för ett verkställbart beslut, säger Hans Pont är kriminalkommissarie vid Rikspolisstyrelsen. Den som går i skolan kan riskera att bli omhändertagen om man kan lokalisera var familjen i övrigt finns.

Från tisdagen gäller den nya asyllagen som innebär att alla gömda flyktingfamiljer kan få sin sak prövad igen.


I september enades regeringen tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet att gömda barn i framtiden skall garanteras en rätt att få gå i skolan, tills den dag som de lämnar landet.

”Trygga i skolan”
I dag finns det ingen skyldighet för skolorna att ta emot gömda flyktingbarn. I en del kommuner får barnen gå i skolan, andra tar inte emot dem.

I väntan på en ny lag så kommer kommunerna nästa år att få dela på 50 miljoner kronor för att fler av de här barnen ska få möjlighet att gå i skolan.

Migrationsminister Barbro Holmberg säger att de gömda flyktingbarnen ska kunna känna sig trygga i skolan.

– Det finns inget förbud för polisen att arbeta med ett avisningsbeslut, men vad jag vet så har det aldrig någonsin tidigare hänt att polisen har gått in i en skola och hämtat barn.

Motstridiga signaler
Enligt Hans Pont på Rikspolisstyrelsen är det sällsynt att man spanar utanför en skola, bland annat på grund av att avvisningsärenden inte har så hög prioritet.

Helen Westlund som är advokat. Hon företräder gömda flyktingfamiljer tycker att dagens situation ändå är problematisk.

– Man invaggar såväl föräldrar som barn i en falsk trygghet för det finns inget skydd mot att polisen går in i skolan och hämtar barnen eller spanar på eller följer efter barnen på väg till skolan. Det blir ju dubbla signaler genom det här systemet.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".