Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Godtycke när arbetslösa mister bidrag

Publicerat måndag 14 november 2005 kl 02.38

Uppdaterad 06:17
Det är stora skillnader mellan hur olika arbetsförmedlingar väljer att bestraffa arbetslösa som inte sökt jobb eller misskött sig på annat sätt.

AMS regler för vad som krävs för att bli avstängd från ett arbetsmarknadspolitiskt program är inte tydliga. Det visar en rapport från IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Reglerna tolkas olika av olika arbetsförmedlingar. Det har lett till att en förseelse kan leda till avstängning på en arbetsförmedling, medan samma förseele inte leder till någon åtgärd alls vid en annan arbetsförmedling.

Bo Jangenäs som är generaldirektör på IAF säger till Ekot att reglerna leder till rättsosäkerhet.

– Det finns inte så detaljerade regler att Arbetsförmedlingen kan pröva det på ett enhetligt och rimligt sätt. Därför kan det bli lite hipp som happ med hur besluten tas. Det är en rättosäkerhet, säger Bo Jangenäs på IAF.

Förra året fattade landets Arbetsförmedlingar drygt 3 000 beslut om att dra in platser i arbetsmarknadspolitiska program.

Oklara regler
Deltagarna straffades för att inte ha sökt lediga jobb tillräckligt intensivt eller för att de misskött sig, som till exempel att ha stannat hemma utan giltiga skäl eller ha stört verksamheten.

Exakt vad som krävs för att bli avstängd framgår inte klart av reglerna. De tolkas därför på olika sätt av arbetsförmedlingarna.

När platsen dras in försvinner också ersättningen. Speciellt allvarliga konsekvenser blir det för de långtidsarbetslösa i aktivitetsgarantin.

De kan inte återgå till a-kassan utan blir av med ersättningen helt i minst 45 dagar.

– Påföljderna blir mycket mer dramatiska. I arbetslöshets- försäkringen finns det ett stegvis sanktionssystem, men det finns det inte för dem i aktivitetsgarantin. De blir av med sin försörjning, säger Bo Jangenäs.

Besluten ändras sällan
Om man är missnöjd med ett beslut från Arbetsförmedlingen kan man överklaga till Ams, men av de som överklagade fick bara en dryg tiondel rätt förra året.

Det är också Ams som har ansvaret för att reglerna är tydliga. Ams tar till sig av kritiken, säger ställföreträdande generaldirektören Lars Sjöström.

– Bara den omständigheten att det kan vara olika understryker hur allvarligt det är att skapa så enhetliga system och rutiner som möjligt, säger Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör på Ams.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".