Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättssäkerhet inom Ams ifrågasätts

Publicerat måndag 14 november 2005 kl 12.07

Den som blivit avstängd från ett arbetsmarknadspolitiskt program av arbetsförmedlingen kan inte överklaga det beslutet till en domstol. Istället är det Ams som prövar överklagandet. Det är inte ett rättssäkert system, säger Joakim Nergelius som är professor i rättsvetenskap.

– Dels kan man misstänka att en myndighet som har fattat ett visst beslut och också ska ompröva det är mindre benägen att ändra på det eller titta på det kritiskt än vad en oberoende domstol kan tänkas vara.

– Sedan är det så att det finns en allmän uppfattning att en domstolsprövning av ett förvaltningsbeslut är av godo, säger Joakim Nergelius.

Tusentals stängs av
Den som inte söker lediga jobb tillräckligt intensivt eller har misskött sig riskerar att blir avstängd från det arbetsmarknadspolitiska program personen deltar i.

Förra året fattade arbetsförmedlingarna ungefär 3 000 avstängningsbeslut. Men det är stor skillnad mellan hur olika arbetsförmedlingar tillämpar reglerna, visar en rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Även på LO är man kritisk till att besluten inte prövas av domstol utan av myndigheten själv.

– Det är klart att ur rättssäkerhetssynpunkt och så är det ju viktigt att man har förutsättningar att verkligen få sin sak prövad. Det tycker jag nog inte att man har till fullo i det här exemplet, säger Per Johansson, som är ombudsman på LO.

Ministern nöjd med reglerna
Men regeringen har inga planer på att ändra reglerna. I ett brev till tidningen Dagens Arbete som granskat aktivitetsgarantin, skriver arbetsmarknadsminister Hans Karlsson att ”garantin är som alla arbetsmarknadspolitiska program inte ett bidrag man har rätt till. Man ska anvisas ett program för att stärkas i sin förmåga till egen försörjning, men anvisningen ska också vara arbetsmarknadspolitiskt motiverad. Detta är anledningen till att möjligheter till ett rättsligt överklagande inte finns”, skriver han.

Men Johan Nergelius håller inte med.

– Det faktum att det här inte är ett bidrag, utan att det krävs en motprestation, så att säga, det är ingenting som i sig skulle tala emot en vettig domstolsprövning. Snarare tvärt om egentligen.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".