Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Privat eller offentlig vård?

Publicerat onsdag 29 maj 2002 kl 07.54
Idag inleds Kommunalarbetarförbundets förbundsmöte i Borlänge och en av frågorna som ska diskuteras är sjukvård i privat regi. Inger Sandström är undersköterska på Sankt Görans Sjukhus i Stockholm, och hon tycker att hennes arbete blev bättre när sjukhuset började drivas privat.
Inger Sandströms kollega Helena Rosell anser också att bytet från drift i offentlig regi till privat har lett förbättrat jobbet och vården. S:t Görans Sjukhus drevs tidigare av landstinget - nu drivs det av det privata vårdföretaget Capio, som i sin tur ägs av stora svenska och utländska fonder. Som annan affärsverksamhet ska verksamheten generera vinst, men för närvarande är avkastningen på rörelsen inte högre än fem procent - vilket är lågt jämnfört med till exempel läkemedelsföretag. Från politiskt håll finns delade meningar om för och nackdelarna med privatdriven sjukvård, men bland dom som själva jobbar inom vården är i dag i huvudsak positiva till privat drift. Det visar en undersökning som gjorts av kommunalarbetarförbundet. Kommunalarbetarförbundet anser att en rimlig fördelning är 80 procent i offentlig regi - och 20 procent i privat regi. I dag drivs ungefär tio procent av vården i privat regi. Per Båtelson är VD för sjuk och hälsovårdsföretaget Capio - och han är nöjd med kommunals ställningstagande - som i praktiken innebär ett större utrymme i framtiden för privatdriven vård. Det går inte att gå fram för fort, säger han men dom privata vårdgivarna behöver bli fler - inte minst för att lösa behoven av nyrekryteringar dom närmaste åren.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".