Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frankrike vill ses som ett säkert land

Publicerat tisdag 15 november 2005 kl 05.00

Den franska regeringen har inlett en kampanj för att återupprätta sitt anseende som ett säkert land. Det är en kampanj som kommer att drivas på bred front.

På måndagskvällen träffade regeringens talesman Jean-Francois Copé utländska medier för att övertyga om att Frankrike inte står i brand och sa att de franska ministrarna inte känner igen sig i utländska mediers rubriker.

– Paris brinner, Frankrike brinner, kineserna måste lämna Frankrike, inbördeskrig i Frankrike och till och med intifada – dessa rubriker avspeglar på intet sätt verkligheten, gör inte en falsk nidbild av oss, sa regeringens talesman Copé.

Mötte världens medier
Han mötte en hel rad av världens medier, bland andra New York Times, Reuters, AP, al-Jazira, tyska, holländska, japanska tv-team och tidningar och Ekot

Ett europeiskt land med undantagslagar är väl ändå något exceptionellt, sa en tysk journalist och fick svaret: Jovisst, men nu återställs lag och ordning.

Copé ville inte peka ut några medier framför andra som överdrivet särskilt i sin rapportering men någon i publiken ropade CNN, vilket ledde till instämmande nickar.

Turister skräms bort
Upploppen i Frankrike riskerar att skrämma bort både turister och investerare och kom olägligt för ekonomin som nyligen mött andra hot, som fransmännens nej i EU-omröstningen, att Paris förlorade kampen om OS 2012 och våldsamma strejker.

Men Copé hävdade att det ännu inte kunde noteras några avbokningar bland turister, förutom vid nyår.

Uppmanas söka upp media
Alla franska ambassadörer runt om i världen har nu fått instruktionen att självmant söka upp press, radio och tv på sina stationeringsorter för att försöka påverka och putsa på bilden av Frankrike.

På måndagen gjorde president Chirac också ett av sina klassiska framträden, ett försök att signalera att landets ledning åter sitter vid rodret om än färden är vinglig.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".