Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Överraskande bra delår för Skandia

Publicerat tisdag 15 november 2005 kl 07.52

Spar-och försäkringsbolaget Skandia gjorde ett bättre resultat det tredje kvartalet än väntat. Vinsten före skatt blev 398 miljoner kronor, jämfört med 235 miljoner samma kvartal 2004. Skandia redovisar också högre lönsamhet på sina sparprodukter. Redan för ett par veckor sedan visade försäljningssiffrorna på en kraftig ökning.

Rörelsevinsten blev 2,3 miljarder kronor mot väntade 1,7 miljarder och vinsten före skatt 398 miljoner mot väntade 333 miljoner kronor.

För 2006 utlovas bli ännu bättre än vad Skandia har sagt tidigare. Här spelar turboplanen och sparpaketet en roll, även om de starkt ökande försäljningssiffrorna är grunden för Skandias optimism om nästa år.

Lönsamheten på de sålda sparprodukterna, försäkringar i olika former, blev högre än väntat den här gången.

Skandia redovisar en hög siffra för kostnaderna för budprocessen. 119 miljoner kronor har det kostat hittills att göra utredningar och gå igenom böckerna när Old Mutual lagt bud på Skandia.

Dessutom bedömer Skandia att turboplanen är sex månader försenad till följd av budprocessen. Turboplanen togs fram av Skandias ledning som ett motdrag mot Old Mutuals bud.

Budtiden har förlängts till den 16 december och kostnaderna kommer att stiga.

Intäkterna ökade med 16 procent under kvartalet, medan kostnaderna steg med 12 procent.

Resultatet för fondsparande vände från förlust till en vinst på 20 miljoner kronor.

Fondförsäkring redovisar ett resultat på 511 miljoner, vilket ger en vinstmarginal på drygt 17 procent. Tredje kvartalet i fjol var motsvarande marginal knappt 15 procent.

Under tredje kvartalet ökade nyförsäljningen av fondförsäkringar i Sverige med 38 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Ökningen var större bland privatkunder än bland företagskunder. Skandias resultat för den nordiska verksamheten ökade till 410 miljoner kronor det tredje kvartalet, nästan en fördubbling jämfört med i fjol.

I slutet av september förvaltade Skandia totalt 526 miljarder kronor i fonder, en ökning med 20 procent det senaste året.

Sören Granath
soren.granath@sr.se
Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".