Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Produktion kopplas till anställdas hälsa

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 06.00
Faktiskt arbetad tid är en av de faktorer som har mätts.

För första gången kan man nu rent vetenskapligt koppla ett företags ekonomi och produktion till hur företaget arbetar med hälsan hos sina anställda. På onsdagen presenteras resultaten i en rapport från Karolinska institutet baserat på en flerårig studie av fyra stora verkstadsföretag.

– Det blir oerhört kraftfullt. Sådant som vi tidigare bara har haft på känn kan vi nu bevisa: satsar man på hälso- och arbetsmiljöfaktorer så kan man också räkna hem det ekonomiskt. Dels kan vi se att folk trivs bättre och vi kan också se att sjukfrånvaron har minskat från sju procent till fyra procent, säger Marie Lyxell Stålnacke, personalchef på Stora Enso i Skutskär.

Att bara mäta sjukfrånvaro är ett alltför grovt mått. För att verkligen kunna mäta sambandet mellan produktion och hälsa har man i Karolinska institutets studie tittat på de anställdas arbetsförmåga såväl utifrån kvalitativa mått, hur de själva upplever sin hälsa, som kvantitativa, till exempel faktiskt arbetad tid.

Tydliga samband mellan hälsa och kvalitet
När man sedan jämför resultatet av det här måttet med företagets faktiska produktion, exempelvis hur mycket massa man tillverkar och vilken kvalitet det är på den, så ser man tydliga samband. Kurvorna på forskningsledaren Irene Jensens diagram är nästan identiska.

– Egentligen är det sunt förnuft. Har du medarbetare som mår bättre är det ju klart att man producerar bättre men har inte kunnat visa det på det här sättet tidigare. Det är faktiskt lönsamt att investera i medarbetarnas hälsa, säger Irene Jensen.

Vad krävs för att det ska fungera?

– Det krävs att det är förankrat i hela organisationen och att det är företag som inte har allt för hög personalomsättning, säger forskningsledaren Irene Jensen.

Stämmer förutsättningarna är studien överförbar till vilket företag som helst.

Ingår i det dagliga arbetet
De fyra företag som man har tittat på är Stora Enso i Skutskär, Värö Bruk, Volvo lastvagnar och Sandvik, där man i och med deltagandet har arbetat aktivt med att hitta och förebygga hälsorisker hos de anställda. Det arbetet fortsätter i det dagliga arbetet efter att studien genomförts.

Utanför Stora Ensos bullriga kokeri träffar jag Mats Grönwall, en av sammanlagt 4 000 personer som deltagit i studien. Han och hans kollegor anser att det som från början bara verkade som ännu en enkät att fylla i, faktiskt har visat sig ge resultat.

– Nere hos oss är det flera som har haft drog- och alkoholproblem. De har nu uppmärksammats genom det här och kommit under behandling säger Mats Grönwall.

Fått en högre status
Såväl arbetsgivare som anställda anser att arbetsmiljöarbetet får en högre status när den nu går att utläsa i boksluten men det finns också en risk för utslagning.

– De nackdelar som kan finnas är till exempel att man blir mer restriktiv i sin nyrekrytering, att man verkligen försöker fånga in bara de friska. Men att vara frisk är ju inte ett konstant tillstånd. Nackdelarna kan finnas men man kan inte komma undan från att jobba med hälsan ändå, säger Irene Jensen, forskningsledare på Karolinska institutet.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
Jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".