Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fosforvapen granskas av Iraks regering

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 11.36
USA erkänner sig ha använt vit fosfor.

Uppdaterad 16:35
Iraks regering har skickat ett undersökningsteam till Falluja efter medgivandet från det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon att USA:s trupper använde fosforvapen i striderna som stod i staden för ett år sedan.

Iraks människorättsminister vill undersöka rykten om att också civila Fallujabor drabbades av fosforgranaterna .

Fosfor användes alltså som ett offensivt vapen mot motståndsmän i Falluja, det medger Pentagontalesmannen Barry Venable i en BBC-intervju på onsdagen.

Tidigare har man förnekat det, men efter att en amerikansk militärtidskrift detaljerat redogjort för hur fosforgranater användes i Falluja har Pentagon nu tvingats tillstå att den tidigare informationen var felaktig. Men man förnekar att det är ett brott mot förbudet mot användning av kemiska vapen.

Hårdaste slaget hittills
Fosforgranater användes för att tvinga ut motståndsmän ur deras förskansade ställningar, så att de sedan kunde dödas med vanlig ammunition, säger Barry Venable. Falluja är platsen för det hittills hårdaste slaget i Irak-kriget.

Pentagon tillbakavisar samtidigt uppgifter som förekom i ett reportage från det italienska tv-bolaget Rai förra veckan att fosfor användes mot civila människor. Pentagon hävdar också att det inte är förbjudet att använda fosforbaserade vapen.

Blir livsfarlig brandbomb
När fosforgranater exploderar bildas rök och granaterna används därför vanligtvis för att försvåra sikten för fienden. Men om de riktas direkt mot människor fungerar de som en livsfarlig brandbomb och det var alltså så de användes i Falluja. I Rai-reportaget visades bilder på mycket svårt brända kroppar som, hävdades det, hade utsatts för amerikanska fosforvapen. Men av bilderna går det inte att entydigt utläsa vilka skador som offren dog av.

Pentagon har förnekat att fosforvapen användes mot civila men den brittiska tidningen The Independent har samlat vittnesmål som tyder på att civila Fallujabor kom i vägen och fick brännskador .

I den internationella Genève-konventionen som förbjuder kemiska vapen finns ingen tydlig lista över förbjudna ämnen och det är oklart om fosfor är att betrakta som ett kemiskt vapen. I Sverige är det Inspektionen för strategiska produkter som tolkar Genèvekonventionen och där säger man att fosforvapen hamnar i en gråzon.

Under alla omständigheter var det de vanliga, helt konventionella vapnen som skapade den största förstörelsen. Falluja som var en stad av Malmös storlek är till stora delar raserad och bara en bråkdel av invånarna har fått återvända.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".