Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Segregationen ökar i storstadsområdena

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 12.54

Segregationen minskar i de mest utsatta områdena runt storstäderna, enligt integrationsminister Jens Orback. Men enligt Integrationsverkets statistik har den här positiva utvecklingen mattats av eller till och med vänt åt fel håll de senaste åren.

– Tittar vi tillbaka åtta – tio år så ser vi att sysselsättningsgraden har ökat i Sverige. Sen kan det vara ett enskilt år då det inte går som vi vill, säger integrationsminister Jens Orback.

Det ser ut som den positiva trenden har brutits omkring 2000 – 2001. Vad beror det på?

– Det har med konjunkturskäl att göra. Men det visar också att vi måste göra ytterligare satsningar. Det är svårt att mäta alla effekter av storstadssatsningen men under tiden som den fanns och hade ett högt tryck i sig så fick vi också bättre resultat när det gäller behovet av försörjningsstöd omch den öppna arbetslösheten, säger han.

Den storstadssatsning som Jens Orback nämner har regeringen låtit utvärdera.

Utredaren ser ”positiva stråk” i satsningen, men skriver om oklara mål, ett tydligt glapp mellan mål och medel och pekar på en allvarlig risk att glappet mellan retorik och praktik ”leder till frustration och besvikelse, snarare än till den lokala utveckling som eftersträvas”.

Integrationsverket konstaterar den negativa segregationsprocessen ser ut att skärpas de senaste åren - de som får jobb flyttar ut från problemområdena, dem som flyttar in är ofta utan arbete.

– För individerna i det här området har det kanske blivit bättre. Men de som gör en arbetskarriär gör inte sällan också en bostadskarriär. Det innebär att det är en tuff belastning för de här områdena för hit kommer också nya människor utan sysselsättningen.

– Vi kan inte ha något annat mål än att alla områden ska vara bra områden. Därför måste vi fortsätta den satsning som vi har gjort, säger Jens Orback.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".