Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skandia återtar marknadsandelar

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 13.33

Den marknadsstatistik som publicerades på onsdagen är ännu ett tecken på att det börjar vända för Skandia. Bolaget vinner nu tillbaka tappade marknadsandelar.

Ett hårt sargat Skandalskandia kanske har fått rätt kurs i sikte igen, vilket i alla fall ledningen för bolaget hävdat när de senaste försäljnings-och resultatrapporterna har lagts fram i dagarna.

Nu visar statistiken att Skandia har lyckats återta marknadsandelar på den svenska marknaden under tredje kvartalet.

Marknadsandelen var 20,8 procent på årsbasis i utgången av september, en uppgång från 19,6 procent i slutet av andra kvartalet och 19,0 procent första kvartalet.

Och sett enbart till det tredje kvartalet så har Skandia förbättrat sin marknadsandel till 28,5 procent, jämfört med 23,3 procent tredje kvartalet 2004.

Inom nyteckning av fondförsäkringar har andelen stigit till 21 procent och inom traditionell livförsäkring lyckades Skandia Liv nå en marknadsandel på hela 38,9 procent under kvartalet, motsvarande 23,6 procent på rullande tolv månader.

Kampen om förstaplatsen har varit hård mot banken SEB som gick om Skandia tidigare. Men än är det en bit kvar till fornstora dagar då Skandia dominerade med sina över 30 procent av marknaden.

Enligt Försäkringsförbundets statistik har SEB 19 procent av nyteckningen.

Även Folksamkoncernen ökar sin andel av nyteckningen. Handelsbanken däremot går tillbaka i statistiken.

Stenbecksfärens uppstickare Moderna Försäkringar fortsätter att öka kraftigt, men befinner sig ännu en bra bit från jättarna.

När det gäller premieinbetalningarna som helhet är Skandia fortfarande störst med en dryg femtedel av marknaden. Tvåa är SEB, som nu gått om Folksam. Handelsbanken fortsätter att tappa kraftigt och närmar sig nu en marknadsandel på 10 procent.

För första gången sedan börsraset ökar sparandet i livförsäkringar. Under det senaste året har svenskarna lagt 4,8 miljarder kronor på nya pensionsförsäkringar, enligt statistik från Försäkringsförbundet.

Det är en ökning på 8 procent jämfört med den föregående tolvmånadersperioden och den första ökningen sedan börsraset 2002.                                                             

                                                            Tommy Fredriksson

tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".