Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vit-maktrörelsen växer sig starkare

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 16.45
De stora vit makt-grupperna samarbetar.

Den svenska så kallade vit-maktrörelsen har stärkts den senaste tiden genom att de olika nazistiska grupperingarna lyckats ena sig och börjat samarbeta med varandra. Det menar Säpo som på onsdagen presenterade sin syn på svenska extremrörelser vid ett seminarium i Linköping.

– Situationen i Sverige idag är unik i europeiskt perspektiv, eftersom de här grupperna samarbetar och väldigt sällan har några inbördes konflikter, säger Karin Lönnheden på Säpos författningsskyddsenhet.

Vilken betydelse har det?

– Behöver man inte lägga tid och energi på konfrontationer med andra liknande grupper så kan man koncentrera sig på andra saker, säger hon.

Rörelsen består av fyra grupper
Den svenska vit-maktmiljön består idag enligt Säpo av fyra huvudsakliga rörelser: Nationalsocialistisk front, som byggs upp efter en vanlig partistruktur, den mer elitistiska Svenska motståndsrörelsen, Bloood and honour, som har mer musik och skinnskallestruktur och den webbaserade nyhetsförmedlaren Info 14 som fungerar som ett kitt mellan de olika grupperna.

Det som framför allt enat rörelserna är den årliga demonstrationen i Salem.

– Att alla grupperna har varit i Salem och lyckats samarbeta där har förstärkt motivationen att samarbeta i andra sammanhang, säger Karin Lönnheden.

På Säpo vill man inte uttala sig om hur stort hot nazisternas enande innebär mot övriga samhället, men även motståndarsidan, de så kallade autonoma vänstergrupperna, har ökat sina aktiviteter.

Karin Lönnheden talar om en allmän upptrappning med fler konfrontationer mellan de autonoma och vit-maktrörelsen de senaste två-tre åren.

– Tidigare stod de här lägrena på varsin sida av en stor poliskommendering i samband med större demonstrationer. Idag är det vanligare att man går till angrepp mot enskilda och att man attackerar varandra i mindre sammanhang, säger hon.

”Man följer varandras verksamhet”
Våld förekommer från båda sidorna och Karin Lönnheden anser att båda grupperingarna till stor del har sina motståndare som drivkraft.

– Väldigt mycket av våldsanvändningen riktar sig mot den andra parten.

Så man är beroende av varandra?

– Ja, man följer åtminstone varandras verksamhet väldigt uppmärksamt och man ägnar också betydande resurser åt att kartlägga det andra lägrets verksamhet, säger Karin Lönnheden på Säpo.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".