Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svag krona förvånar riksbanken

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 17.15

Den svaga växelkursen för kronan förvånar riksbanken. Växelkursen borde vara lite bättre med tanke på att det är bra fart i svensk ekonomi. Det säger avgående riksbankschefen Lars Heikensten.

Men delvis finns det en förklaring säger han.

– Jag tror att det den här gången, i allt väsentligt, hänger ihop med att vi har lägre räntor i Sverige än vad flertalet länder i kring oss har och det beror ju i sin tur på en bättre infaltionsbild. Vi har alltså i flera år haft en långsammare prisökningstakt trots en god tillväxt om man jämför med euroområdet.

Hur uthärdligt är det för riksbanken att ha en krona som är svagare än ni har förväntat?

– Jag har jobbat med det här i tio år och kronan har under den tiden gått upp och ner och det kommer den att fortsätta att göra. Det avgörande för hur man ska se på det där är ju vad man tror förklarar det hela. Vore det så att förklaringen är att vi har en sämre ekonomisk utveckling än omvärlden, då skulle jag vara bekymrad på ett helt annat sätt.

– Men så är inte fallet, vi har bättre tillväxtutsikter, vi har en lägre inflation i utgångsläget, vi har en sysselsättning som börjar vända uppåt och så vidare. Så det är en väldigt stabil allmänekonomisk situation och det är den här förmånliga bilden som har gjort att vi kunnat ha lägre räntor och som också förefaller ge oss en låg kronkurs.

Är det rentav bra att kronkursen är så låg som den är idag?

– Det är inte min bedömning idag att Sverige behöver en så svag växelkurs som vi har. Det är bra fart i den svenska ekonomin hur som helst. Vi har inte behov av en krona som är så svag som den har blivit den allra senaste tiden, säger riksbankschefen Lars Heikensten.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".