Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flygförbud införs över Sveriges fängelser

Publicerat torsdag 17 november 2005 kl 05.00
Flygförbud nästa år.

På torsdagen beslutar regeringen att i januari nästa år införa flygförbud över fem av Sveriges högst säkerhetsklassade fängelser. Syftet är att förhindra flyktförsök via luften och att vapen eller narkotika smugglas in på fängelserna, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

– Det vi framförallt hoppas på och det Kriminalvårdsstyrelsen har som syfte är naturligtvis att det inte ska vara möjligt för några att via luften släppa ner vapen eller mobiltelefoner som sedan kan användas på anstalten. Jag tror att vi alla känner att vi måste göra vad vi kan för att täppa till alla de hål eller de möjligheter som finns för att kriminella organisationer ska kunna bedriva sin verksamhet, säger Ulrica Messing.

De anstalter som berörs av flygförbudet är Kumla, Hall, Tidaholm, Norrtälje och Saltvik.

Från den 19 januari nästa år blir det inte längre tillåtet att flyga närmare än två kilometer runt om anstalterna och 600 meter över.

Uppfinningsrikedom är problematisk 
All flygtrafik i närheten kommer att dirigeras om, med undantag för polishelikopter, kustbevakningen och ambulansflyg.

Det är Kriminalvårdsstyrelsen som har begärt förbudet.

Bakgrunden är bland annat de senaste årens uppmärksammade rymningar och fritagningsförsök, men också fångarnas uppfinningsrikedom när det gäller nya sätt att smuggla in vapen, mobiltelefoner eller narkotika.

Inga fritagningar från luften
Här i Sverige har man hittills inte varit med om något fritagningsförsök från luften, men i takt med att säkerheten på de svenska fängelserna höjs förändras också hotbilden, säger Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvårdsstyrelsen.

– De som är måna om att försöka penetrera våra anstalter för att frita eller störa verksamheten de söker andra vägar och det här är en av de tänkbara vägarna.

Men är det verkligen troligt med ett fritagningsförsök från luften?

– Det här handlar inte enbart om fritagning utan det handlar om att överhuvudtaget kunna freda luftrummet. Därifrån kan man göra andra saker än frita. Man kan släppa in droger eller vapen. Man kan filma och fotografera våra anstalter och man kan störa verksamheten på flera olika sätt. Fritagningar är bara en del i den tänkta hotbilden, säger Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvårdsstyrelsen.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".