Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kärnbränsle med plutonium till Sverige

Publicerat torsdag 17 november 2005 kl 06.00
Anläggningen i Sellafield levererar mox-bränsle till Oskarshamn.

Upparbetat kärnbränsle som innehåller plutonium kommer att fraktas från England till Oskarshamns kärnkraftverk. Det får debatten om kärnkraftens risker att flamma upp på nytt, bland annat när det gäller transporterna som ska ske med kärnbränslefartyget Sigyn.

– Det är själva transporten som jag ser som det stora problemet. Det är ett farligt material, säger miljöpartiets Åsa Domeij.

Det är kärnbränslefartyget Sigyn som 2007 ska göra fyra sjötransporter mellan England och Oskarshamn. Detta enligt Svensk kärnbränslehantering SKB.

Det handlar om upparbetat kärnbränsle från upparbetningsanläggningen Sellafield.

Gammalt bränsle
Det upparbetade bränslet kallas mox och innehåller plutonium. Regeringen har gett klartecken till att det kan användas i Oskarshamns kärnkraftverk som bränsle.

När kärnbränsleavfallet upparbetas bildas plutonium, som också kan användas för att tillverka atombomber.

För att undvika riskerna att plutonium sprids beslutade Sveriges riksdag redan i början av 80-talet att kärnbränsleavfallet från de svenska kärnkraftverken inte ska upparbetas utan förvaras inom landet.

Det som nu kommer från Sellafield är upparbetat kärnbränsle som skickades från Oskarshamn före riksdagsbeslutet.

Johan Svahn är kanslichef för Miljöorgansationernas kärnavfallsgranskning. Han tycker det vore bättre om plutoniumet kunde stanna kvar i England och användas där så att det inte behöver traporteras.

– Det som är problemet är att det innehåller plutonium i en förhållandevis ren form, en åtkomlig form. Plutonium är ett användbart material för att göra kärnvapen med, säger Johan Svahn.

Komplicerade transporter
Säkerhetsplaneringen för Sigyns transporter har redan satt igång.

Rikskriminalpolisen samlar berörda myndigheter i Maritimt underrättelsecenter i Karlskrona den 24 november.

Tommy Hydfors är chef för Rikskriminalpolisens ordningspolisenhet. Han säger att det är komplicerat att organisera en säker transport av det plutoniumhaltiga kärnbränslet över havet.

Informationschef Anders Jörle på Kärnkraftsinspektionen SKI, säger också att det kärnbränsleavfall som förvaras i Studsvik efter Tekniska högskolans forskningsreaktor, R1-reaktorn, kommer att sändas till Sellafield i England.

Det plutonium som utvinns kommer att fraktas tillbaka till Sverige med Sigyns fyra transporter som planeras 2007.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".