Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jurister förvirrade efter sexbrottsdom

Publicerat torsdag 17 november 2005 kl 12.00

Uppdaterad 17:40
Det råder förvirring också bland jurister efter gårdagens dom i Svea Hovrätt, där en 14-årig flicka fick sänkt skadestånd efter att ha blivit våldtagen av en 25-årig man. Det är den nya sexbrottslagen som gör det svårt att avgöra vad som är ett lämpligt skadestånd.

– Det som har hänt med den nya lagstiftningen är att sexuellt umgänge med barn som inte innefattar våld eller hot nu har fått en ny rubricering. Det kallades tidigare för sexuellt umgänge med underårig, nu heter det våldtäkt mot barn. Men det är precis samma brott. Det Svea hovrätt och vi på Hovrätten för Skåne och Blekinge bestämt oss för är att skadeståndet inte ska ändras bara för att man har satt en annan beteckning på brottet.

– Vi har följt den praxis som har funnits i många år, säger Per Eriksson, som är hovrättslagman på Hovrätten för Skåne och Blekinge.

Sexuellt utnyttjande har blivit våldtäkt
Enligt den nya sexbrottslagen, som trädde i kraft i april i år, ska samlag med barn under 15 år alltid rubriceras som våldtäkt, även om våld eller hot inte förekommit.

Det som tidigare var sexuellt utnyttjande har därför blivit våldtäkt, med strängare straff som följd.

Den fråga som nu debatteras är om skadestånden i sådana fall ska vara lika stora som för vuxna våldtäktsoffer, där det krävs våld eller utnyttjande av hjälplöst tillstånd för att någon ska dömas för våldtäkt.

Det är inte första gången som den nya lagen ställer till problem. I juni åtalades en 25-åring i Uddevalla för våldtäkt när han haft sex med en 13-årig flicka.

Men både mannen och flickan hävdar att de var överens om att inleda en sexuell relation. Mannen dömdes till sex månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av barn, både i tingsrätt och hovrätt.

”Vi behöver vägledning”
Fallet ska nu tas upp i Högsta domstolen, och det är många som tycker att frågorna kring den nya lagen bör avgöras där. En av dem är hovrättslagmannen Per Eriksson.

– Jag skulle varmt välkomna att Högsta domstolen tog upp de här frågorna, för vi behöver vägledning. Är det så att den nya lagstiftningen innebär att man ska gå ifrån tidigare praxis och höja skadestånden, eller ska man ligga kvar? Det är en fråga som Högsta domstolen måste ge vägledning i, säger Per Eriksson, hovrättslagman på Hovrätten för Skåne och Blekinge.

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".