Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönika 20 november

Publicerat torsdag 17 november 2005 kl 15.58

Dagens kulturklimat eller samhällsanda drabbar de gamla demokratiska kanalerna: de politiska partierna och facket läcker idag medlemmar som såll medan medierna och individerna hamnar i fokus.

På litet mer än 10 år har de svenska politiska partiernas medlemsantal rasat till nästan hälften. Det gamla folkrörelseliknande partisverige tynar bort. Det noterade nyligen på DN-debatt statsvetaren Olof Petersson. Partierna kan leva kvar på det offentliga partistödet.

Politikerna som opinionsbildare är idag överskuggade av medierna, något som vissa statsvetare kallat det senast seklets största maktförskjutning. Medierna anser sig numer bättre företräda folket, finner Petersson.

Man kan samtidigt notera att denna ökade mediemakt också tycks utnyttjas i form av alltmer hårdlanserade elittyckare i medievärlden - som politiska kommentatorer på nyhetsplats utanför ledarsidorna. Vi har fått en översvämning av tyckande i medierna, framgår av skriftserien Media i fokus, från den så kallade Arenagruppen.

Om medlemskapet rasar för de politiska partierna, tycks detsamma gälla för fackförbunden. SIF-tidningen noterar att Industritjänstemannaförbundet mist över 11 000 medlemmar sen 2002. Raset tycks accelerera: minskningen sen bara ett och ett halvt år är 7000. Yngre lockas allt mindre av facket: ”jag klarar mig själv, behöver inte facket, det finns inget särskilt jag vill att facket gör för mig” - låter typiska intervjusvar i SIF-tidningen.

Fackförbund försöker kampanja mot medlemstappet: ”Jobbar du naken?” kan det låta i storannonser på stan.

Vi går från en kollektivistisk till en individualistisk kultur, är en av Olof Peterssons beskrivningar av samhällsutvecklingen.

En utveckling som också tas upp från ett samhällsfilosofiskt perspektiv i tidskriften Axess, av idéhistoriken Karin Johannisson.

Johannisson skriver om det sociologiska begreppet anomi: när samhällsstrukturer, traditioner och normer snabbt förändras tycks individen reagera med att lita bara till sig själv i en känsla av allt större maktlöshet och utanförskap. Vi ser ensamjagande otillfredsställda individer som söker stimulanser i en ny upplevelse- och konsumtionskultur, där personliga livsstilar och livsprojekt tar över.

Den moderna jagjakten riskerar samtidigt att leda till utmattning och förlorad samhörighet, skriver Johannisson med hänvisning till den franske sociologen Alain Ehrenberg.

Johannisson, som är idéhistoriker med inriktning på kropp, hälsa och sjukdom, funderar i Axess om denna moderna ”anomiska” individ, som alltmer släppt taget om större sociala sammanhang, också är en pusselbit i det dunkla mönstret bakom den moderna utbrändhetslavinen i form av ökad psykisk ohälsa. Här finns för framtida forskning en ännu tom zon mellan medicinen och kulturvetenskapen, menar Karin Johannisson i Axess.

I den ökade individualismens samhälle ser en del debattörer aktivare, rörligare och mer självständiga individer, medan andra ser utvecklingen som ett kulturklimat av ökande klyftor och utslagning.

En aspekt av det nya ”ensamhället” kan studeras på en nyöppnad utställning på Fotografins hus i Stockholm. Här möter bilder tagna i lägenheter som tillhört människor som avlidit i ensamhet utan att några anhöriga hört av sig.

Den danska fotografen Tina Enghoff berättar för Kulturguiden i Svenska Dagbladet om dessa avlidna hemlösa utan anhöriga, en grupp som tycks växa. Här möter också annonser i dagspressen från myndigheter som - ofta förgäves- efterlyser anhöriga till de avlidna att höra av sig.

Fotografen Tina Enghoff berättar för tidningen: ” Inte i någon av lägenheterna jag fotograferade fanns det en telefon. Om man inte har några vänner eller släktingar så behöver man kanske ingen telefon...”

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".