Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Positivt gensvar på ny traffickinglag

Publicerat torsdag 17 november 2005 kl 16.49

Jurister välkomnar det nya lagförslaget om att traffickingoffer ska kunna få permanent uppehållstillstånd om de vittnar mot sina förövare. Fler kidnappade flickor kommer att våga vittna, hoppas man.

– Under rättegången och inför rättegången i både tingsrätt och hovrätt kom det fram hot i hennes hemland. Det gjorde att hon på ett uppenbart sätt förstod konsekvenserna av att vittna, säger advokat Maria Sturesson, som försvarade en 17-årig kosovoalbansk flicka i en traffickinghärva i södra Sverige i våras.

Den var vittnesmålet från den 17-åriga kosovoalbanska flickan, som tvingades till prostitution i Småland och i Boråstrakten, som gjorde att hennes kidnappare dömdes till fleråriga fängelsestraff i våras.

Dödshot
Konsekvensen av hennes historia blev att hon direkt och indirekt hotades till döden av släktingar till kidnapparna. Hon vågade därför inte återvända hem.

Enligt den gamla lagstiftningen fick hon bara tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige så länge rättsprocessen pågick.

– Man skulle så gärna vilja säga att om du gör detta nu och tar konsekvenserna, som är så svåra för dig, kan Sverige erbjuda dig en fristad, säger Maria Sturesson.

Det är just vad en advokat i framtiden kommer kunna säga till nästa flicka, som blivit offer för människohandel, tack vare det nya lagförslag, som ett enigt socialförsäkringsutskott kommit överens om på torsdagen.

Rätt att stanna
Den innebär att en utsatt person, som vittnar mot sina kidnappare och blir hotad eller inte kan återvända till sitt hemland, automatisk får permanent uppehållstillstånd och får stanna i Sverige.

Advokat Maria Sturesson tror att den nya lagen kan få betydelse för bekämpningen av människohandeln.

– Spontant kan jag hoppas att de som sysslar med trafficking på den kriminella sidan kan veta att offren får en fristad om de ställer upp och vittnar. Det kan hindra dem från att välja att agera i Sverige, säger advokaten Maria Sturesson.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".