Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alf Svensson förs fram som kd:s räddare

Publicerat fredag 18 november 2005 kl 05.00
En tillgång för partiet?

Röster höjs bland kristdemokrater runt om i landet att den förre partiledaren Alf Svensson ska ställa upp i riksdagsvalet även nästa år, 67 år gammal.

Anledningen är att Kristdemokraterna i flera mätningar har dansat kring de fyra procent, som krävs för att ta plats i riksdagen.

Partimedlemmarna tror att Svensson skulle kunna rycka upp siffrorna, något som han själv håller med om.

– Ja, det finns de som tror att det skulle vara positivt för partiet. Jag behöver inte vara mer ödmjuk än att jag säger att det kanske det skulle vara, säger kristdemokraternas förre partiledare Alf Svensson.

Alf Svensson blev tidigt nominerad av kristdemokraterna i Stockholms län, men tackade nej under sommaren.

Svarar i januari
Nu har han tänkt igenom saken igen och säger att han inte kommer att tacka vare sig ja eller nej till några nomineringar förrän tidigast i januari.

Arbetet med att ta fram listor till valsedlarna för riksdagsvalet är i full gång ute i partidistrikten.

Vissa är redan klara med sina listor medan man på andra håll nyligen avgjort sina provval. Provvalen ligger delvis till grund för hur listorna ska se ut.

Öholm i Jönköping
I provvalet hos kristdemokraterna i Jönköpings län kom tv-kändisen Siewert Öholm trea. Det tyder på att han kan hamna högt upp på valsedeln.

Siewert Öholm är liksom Alf Svensson ett känt namn för väljarna. Kändisfaktorn blir allt viktigare i politiken menar Alf Svensson, som säger att han har varit partiets varumärke de senaste valen.

– Ordet varumärke är ju väldigt betydelsefullt och jag tror att det måste man också tänka sig i valet nu nästa år. Vi har alltmer av personval i Sverige och väldigt få väljare orkar läsa vad sju riksdagspartier har i sina program. Istället handlar det om vilken person som väljaren kan känna förtroende för. Därför är det viktigt att ett parti i vår storleksordning inte bara presenterar människor som folk inte känner till, säger Alf Svensson.

Ut i landet
För att locka väljare måste politikerna ut i landet och träffa människor, tycker Alf Svensson. Han är kritisk till att de är alldeles för dåliga på det.

– Jag är lite rädd för att alldeles för många går omkring och tror att de är kända och folk vet vad de tycker, tänker och vill. Så är det inte. Man måste utgå ifrån okunnighet och därför ge sig ut hela tiden och informera.

Tycker du att dina partikollegor är duktiga på det?

– Det kunde vara mycket, mycket bättre, säger Alf Svensson.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".