Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skandiachefer krävs på 63 miljoner i skatt

Publicerat fredag 18 november 2005 kl 05.42
Lars-Eric Petersson.

Tre före detta toppchefer i Skandia krävs på 63 miljoner extra i skatt. Det är den förre koncernchefen Lars-Eric Petersson, förre finansdirektören Ulf Spång och förre vice vd:n Bo Ingemarson, som enligt Skatteverket inte har deklarerat för sammanlagt 75 miljoner.

Pengar placerades av Skandia under 1999 och 2000 för deras räkning i en stiftelse i Schweiz. Syftet med placeringen är helt otvetydigt, säger Thomas Waldton på Skatteverket.

– Vi kan inte se att det handlar om annat än undgå beskattning, säger Thomas Waldton.

Att klara sig undan skatt?

– Ja, vi ser att det är frågan om ett skatteundandragande, säger han.

Pengarna betalades ut av Skandia till en stiftelse på Jersey och flyttades sedan till en stiftelse i Schweiz.

I den hade de tre toppcheferna var sitt konto och kunde därifrån ta ut pengarna om de ville. Pengarna borde ha tagits upp till beskattning, enligt det skattebeslut som SVT:s Rapport redogjorde för på torsdagskvällen.

Chefer nekar
Skandiacheferna själva har en helt annan uppfattning. Ekot har talat med Ulf Spång och Bo Ingemarson, men ingen av dem vill ställa upp på en bandad intervju innan de läst Skatteverkets beslut.

Båda säger att det handlade om utbetalningar från Sharetracker, ett av de uppmärksammade bonusprogram, som sammanlagt gav miljardbelopp till ett stort antal Skandiachefer.

Inte disponeras fritt
Det här bonusprogrammets regler gjorde att pengarna enligt Spång och Ingmarson inte kunde disponeras fritt och därför inte heller behövde tas upp till beskattning förrän pengarna betalades ut.

Ulf Spång säger att han under sin tid i Skandia fick en del utbetalt och resten fick han ut i samband med att han slutade. Han säger också att alla pengarna har tagits upp i deklarationer och betalats skatt för.

Bo Ingmarson säger att när han slutade i Skandia flyttades pengarna i Schweiz till en vanlig pensionsförsäkring och det som har betalats ut har han skattat för.

Kontaktat Skatteverket
Båda säger också att de själva kontaktat Skatteverket för att vara säkra på att allt skulle bli rätt. De förnekar alla försök att smita från skatt.

Men Thomas Waldton på Skatteverket hävdar att det inte handlar om pengar från bonusprogrammet Sharetracker. De skulle därför ha tagits upp i deklarationerna för inkomståren 1999 och 2000 när pengarna flyttades över till Schweiz.

– Där har vi olika uppfattning. Huvudfrågan är om pengarna varit tillgängliga för lyftning eller inte, säger Thomas Waldton.

Att de senare har betalat skatt spelar ingen roll?

– Det avgörande för oss är när det ska tas upp till beskattning och taxering för 1999 och år 2000. Vad som hände senare med pengarna har inte med saken att göra, säger Thomas Waldton, projektledare på Skatteverket.

Skandiacheferna har möjlighet att överklaga skatteverkets beslut

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".