Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan 19 november 2005

Publicerat lördag 19 november 2005 kl 12.58

Bloggkrönikan handlar om pengar, musik och fundamentalism med integritet som den gemensamma nämnaren.  

Mot bakgrund av de stora värdetransportrånen har Finansinspektionen föreslagit att de stora sedlarna - tusenlappar, femhundringar och hundralappar – ska avskaffas. Detta vore att hota människors integritet anser flera bloggare. 

Här Mikael Ståldals invändningar: 

”De (Finansinspektionen) menar att de anonyma och ospårbara kontanterna uppmuntrar till skattefusk och penningtvätt, och antyder att bara kriminella har behov av tusenlappar. De verkar se det som en självklar fördel ju mer spårbara penningtransaktioner blir.

Jag tycker att detta resonemang är obehagligt. De bortser helt från att man kan ha helt legitima behov av anonyma transaktioner, de bortser helt från riskerna med ett ’storebror-ser-dig’-samhälle där staten och/eller bankerna har full koll på alla transaktioner som alla medborgare gör.

Om man ska ersätta kontanter med något annat system så är dagens betal/kreditkort-system ett mycket dåligt val. Dels är det integritetskränkande att både butiker och banker har full koll på alla transaktioner man gör, dels är systemet tämligen osäkert och bedrägerier vanliga.

Jag skulle vilja se ett system som garanterar anonymiteten. Banken ska bara få reda på hur mycket jag betalar och när, inte till vem. Och butiken ska inte få reda på vem jag är, och inte ens kunna se om samma person kommer tillbaka. Vidare bör systemet kunna hantera såväl stora som små transaktioner (s.k. mikrobetalningar) på ett effektivt sätt, och utan problem fungera över Internet.  

När ett sånt system finns kan vi börja fundera på att avskaffa sedlarna, inte förr.”

En annan integritetsfråga gäller den fortsatta striden om fildelning via internet, nu aktualiserad av musikindustrins polisanmälan av 2 000 fildelare världen över – 15 av dem i Sverige.

”Beklagligt”, skriver Johanna Nylander på bloggen Frihet, fildelning och feminism ”eftersom de samtidigt polisanmäler sina egna konsumenter och ska man hårdra det, så varför inte ta de 1,1 miljoner andra svenskarna som också fildelar på samma gång till polisen?
För det finns en stor risk med att masskriminalisera en så stor grupp i samhället (dryga 12procent av befolkningen) på en gång. Alla kommer inte ha samma möjligheter till att driva sina fall framåt när motståndaren är en jätte som antipiratindustrin med välbetalda advokater som driver frågan.
I detta fallet borde antipiratindustrin i form av skivbolagen inse sitt misslyckande i att driva sin försäljning framåt och göra någonting åt det, genom att hitta nya former för sin försäljning, istället för att polisanmäla sina kunder och jaga musikälskare.
För inte är det så att det inte fanns musik innan skivan och skivspelaren kom?”

Integritet var på sätt och vis temat också för den uppmärksammade tv-dokumentären om den maoistiska rebellrörelsen i Sverige 1968. Centerpartisten Stefan Tornberg drar paralleller till sin egen revolutionsromantiska ungdomsperiod på 70-talet i CUF, Centerns ungdomsförbund.

”Egentligen är det fantastiskt hur mycket revolutionära attribut och frasradikalism som kunde rymmas i CUF – till och med under de år då partiet ledde en borgerlig regering.
Ännu mer tydligt blir sambandet mellan ’rebellrörelsen’ och det jag upplevde i kristna sammanhang när Ulf Ekman och Livets Ord bröt in och ifrågasatte både lära och ledarskap i den etablerade kristna rörelsen. Samma övertygelse om att ha den enda sanningen och samma förmåga att locka framförallt unga till engagemang för denna sak… Likheterna är stora mellan ’Rebellrörelsen’ och ’Livets Ord’, mellan Filadelfia i Knutby och KPML(r).

Och visst kan jag se en fundamentalistisk tro på kapitalismen och nyliberala välsignelser i alla sammanhang idag som liknar övertygelsen 68 om socialismens globala seger.
Politik eller religion - Gud, bevare oss från bokstavstro och fundamentalism.”

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Mikael Ståldal: http://www.staldal.nu/blog/
Johanna Nylander: http://johannanylander.blogspot.com/
Stefan Tornberg: http://stefantornberg.blogspot.com

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".