Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagsnej till EU:s globaliseringsfond

Publicerat fredag 18 november 2005 kl 12.51

Alla partier i riksdagens EU-nämnd sa på fredagen att regeringen inte ens i en hård slutförhandling får säga ja till de planer en del EU-länder har på att införa en globaliseringsfond.

Globaliseringsfonden är en ny fond som ligger utanför EU-budgeten och som ska kunna ge pengar till människor och orter som drabbas när ett företag lägger ner och flyttar till ett annat land.

Förslaget diskuterades senast på EU:s toppmöte i London.

Svenska regeringen har redan flera gånger sagt nej globaliseringsfonden. Ett förslag som drivs av bland annat EU-kommissionen, Storbritannien och Frankrike.

Persson ville inte slå igen dörren
Men på EU:s toppmöte i London förra månaden sa statsminister Göran Persson att han trots att han var negativ ändå inte ville slå igen dörren helt. Avsikten var förmodligen att ha ytterligare en förhandlingsbricka att använda när EU:s regeringschefer i december i Bryssel ska försöka göra upp om EU:s långtidsbudget.

Det är därför riksdagens EU-nämnd i dag på förmiddagen försökt binda upp regeringen så att en sådan förhandlingsbricka ska bli omöjlig att använda.

Så här tolkar Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson EU-nämndens budskap:

– Jag tolkar det som att det finns en total uppslutning, både från regeringen och från hela nämnden, att globaliseringsfonden som den nu ser ut, den säger vi nej till. Det gör vi tillsammans med Tyskland, de övriga nordiska länderna, Nederländerna och några till. Men vi måste vara beredda på nya förslag, som kan se annorlunda ut, men ändå kallas globaliseringsfond.

Men EU-nämndens majoritet vill ju stoppa allt vad globaliseringsfond heter?

– Jag uppfattade diskussionen som att man vill stoppa det som nu ligger på bordet. Där har regeringen ingen annan uppfattning. Däremot utgår jag ifrån att EU-nämnden är så intellektuellt hederlig, som den brukar vara, nämligen att kommer det nya förslag så ska man diskutera dem på egna meriter och inte utifrån vad de kallas, säger han.

Annorlunda tolkning av Lars Danielsson
Lars Danielsson gör alltså inte riktigt samma hårda tolkning som flera av EU-nämndens ledamöter gör i samtal med Ekot.

Det ger en bild av att visserligen vill både riksdag och regering vill låsa dörren för alla planer på en globaliseringsfond, men skillnaden skulle vara att riksdagen vill kasta bort nyckeln, medan regeringen föredrar att behålla den.

Det är just nu oklart om en uppgörelse om EU:s långtidsbudget kan bli klar i år. Avgörande för det kan bli vilka förslag EU:s ordförandeland Storbritannien presenterar på det extra utrikesministermöte som hålls i Bryssel den sjunde december.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".