Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyupptäckta Skandiabonusar granskas

Publicerat fredag 18 november 2005 kl 16.44

Överåklagare Christer van der Kwast har startat en förundersökning mot tre tidigare Skandiadirektörer, som misstänks för att försökt dölja inkomster på 75 miljoner kronor för Skatteverket.

Men en av de utpekade direktörerna, Skandias förre finansdirektör Ulf Spång, säger att det inte handlade om skatteflykt utan pengar som var inlåsta i ett bonusprogram som inte ska beskattas förrän senare år.

– Pengarna lämnade aldrig bonusprogrammet. De fanns på en stiftelse på Jersey som bonusprogrammets pengar förvaltades i, de flyttades sen därifrån, som en integrerad del av prorgammet, till en annan stiftelse i Schweiz, säger Ulf Spång.

Så det har aldrig skett någon utbetalning, det är bara bonusprogrammet som har rullat på?

– Ja, absolut.

Skatteverket kräver 63 miljoner
63 miljoner kronor är Skatteverkets krav mot de tre tidigare Skandiadirektörerna Lars-Eric Petersson, Ulf Spång och Bo Ingemarsson. Totalt fördes 75 miljoner kronor från Skandia till skatteparadiset Jersey och sedan till tre privata konton på en bank Schweiz.

Ulf Spång tänker överklaga Skatteverkets beslut om eftertaxering. Han anser att pengarna fanns på kontot som en del i det omtalade bonusprogrammet Sharetracker. Eftersom ingen utbetalning skett, så ska det heller inte beskattas.

Men Skatteverkets uppfattning är att det här inte är pengar från bonusprogrammet. Enligt Thomas Waldton på Skatteverket så hade Skandiadirektörerna tillgång till de här miljonerna redan innan pengar från bonusprogrammet Sharetracker betalades ut.

– Den första utbetalningen gick in på kontot redan 1999. Första utbetalningen från Sheretracker var först året efter. Vi menar att de här pengarna inte kan härröra från Sharetracker. Vi kan inte se annat än att syftet har varit att undgå beskattning, säger Waldton.

Skattebrott och trolöshet mot huvudman
På fredagen blev det också känt att överåklagare Christer van der Kwast redan i somras startade en förundersökning för att utreda det här.

Misstankarna mot de tidigare Skandiadirektörerna gäller grovt skattebrott och trolöshet mot huvudman.

– Frågan som har rests är hur Pettersson, Spång och Ingemarsson kom över de här pengarna som härrör från Skandia och huruvida de har varit deklarationsskyldiga för detta och att de har brustit i det avseendet, säger överåklagare Christer van der Kwast.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".