Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Danskar ser Reinfeldt som kopia av Rasmussen

Publicerat fredag 18 november 2005 kl 17.43

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt gästade på torsdagen Köpenhamn. Han anses allmänt hämta inspiration hos statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Reinfeldt tros syna den danske statsministerns taktik att besegra socialdemokraterna genom att låna deras begrepp och deras välfärdspolitik. Men Fogh Rasmussen har inte varit en förebild sa Reinfeldt.

– Nej, det har han inte varit, sa Fredrik Reinfeldt. Jag tror att det är svårt, ens med andra imponerande ledare, att ta hem det till sitt eget land. Vi måste börja en samhällskritik som svenska folket känner igen sig i. Men visst, min avsikt är att vinna sympatisörer som tidigare har stött socialdemokraterna över till moderaterna. Jag tror att jag gör det när jag hävdar arbetets värde och när jag visar att jag har idéer för att förstärka kvaliteten och resultaten i sjukvården.

Nej, moderatledaren Fredrik Reinfeldt går inte med på att den omorientering hans parti gör skulle ha den danske borgerliga statsministern Anders Fogh Rasmussen som särskild stigfinnare. Detta hävdas inte så sällan, inte minst i danska medier och bland danska socialdemokrater.

Långsiktig plan

Anders Fogh Rasmussens antas ha en aldrig öppet uttalad, långsiktig plan för att konkurrera ut socialdemokraterna som det klassiskt tongivande partiet. Receptet heter tålamod, mittenpolitik, överta deras begrepp och retorik, spela gärna på vad de hittills uppfattat som sin egen, ohotade planhalva.

Svend Auken har suttit 34 år i Folketinget, varit socialdemokraternas partiledare, flerfaldig minister. Anders Fogh Rasmussen har en masterplan, menar han.

– Moderatledaren i Sverige har kopierat den från den danske statsministern. En masterplan som går ut på att man övertar socialdemokratins ord. Man övertar retoriken om välfärdssamhället men får folk att välja nyliberala lösningar och man har osynliggjort socialdemokraterna.

”Ingen övergripande inspiration”

Den här strategin har haft framgångar i Danmark. Men det finns viktiga skillnader i politiskt klimat gentemot Sverige. Att sträva efter verkligt breda uppgörelser över blockgränserna, inte minst kring stora välfärdsreformer, har länge varit gängse regel i Danmark. Mer sällan så i Sverige.

Och Fogh Rasmussen håller till exempel på ett skattestopp, vi vill däremot sänka skatterna, säger Fredrik Reinfeldt som alltså vägrar att tala om någon dansk modell som förebild.

– Man ska vara så ödmjuk att man kan lära av andra. Där finns anledning att till exempel titta på det globaliseringsråd de har här i Danmark som jag tycker är mycket intressant. Men det finns inte någon inspiration i någon sorts övergripande idé, säger Fredrik Reinfeldt.

Bengt Lindroth, Köpenhamn
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".