Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SJ vill frysa pengar till Botniabanan

Publicerat fredag 18 november 2005 kl 17.58
SJ vill vänta med Norrland.

Uppdaterad 19:00
SJ:s styrelse vill att investeringarna i Botniabanan ska frysas. I ett brev till regeringen skriver styrelsen att pengarna i stället borde satsas på att bygga ut järnvägen i Stockholmsområdet
och kring Göteborg och Malmö.

– Vad vi framförallt säger är att vi framförallt måste underhålla det vi har innan vi bygger för mycket nytt, säger Ulf Adelsohn som är ordförande i SJ.

När Ekot får tag på SJ:s styrelseordförande sitter han på sin cykel mitt i Stockholm. Och det är just i huvudstaden som de största problemen finns för SJ enligt Adelsohn.

Stockholms järnvägsnät är i akut behov av upprustning och fler spår måste byggas för att komma åt de cirka 200 förseningstimmar som varje år uppstår i Stockholm och som sedan sprider sig räls för räls i hela Järnvägs-Sverige, menar Adelsohn.

– Bekymret är att blir det en försening här så sprider den sig som ett hjärtslag genom  landet upp till Östersund och Sundsvall, ner till Malmö och Göteborg.

Och det är just i Skåne, sträckan Malmö-Lund och kring Göteborg, sträckan Göteborg Alingsås som förutom huvudstadens upprustning måste få gå före vidare investeringar i Botniabanan.

Framförallt är det Norrbottensdelen av Botniabanan som kan vänta, tycker SJ. För att rusta upp befintliga järnvägar krävs 10 miljarder kronor totalt sett. Och Ulf Adelsohn säger att han är beredd på att nu få kritik från tågresenärerna i norra Sverige.

– De är ju arga. Det blir alla människor när man föreslår att man ska göra någonting på ett annat ställe i landet. Men trots allt är järnväg egentligen, i allt väsentligt, när det gäller persontrafik till för tätbefolkade områden på sträckor mellan 10 och 40 mil. Sedan naturligtvis också pendeltågstrafik i rena storstadsområden, säger Ulf Adelsohn, styrelseordförande i SJ 

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".