Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

HD-chef vill omplacera sexdömd domare

Publicerat fredag 18 november 2005 kl 23.14

Den domare i Högsta domstolen, HD, som i våras dömdes för att ha köpt sex har fortsatt att döma, trots att han av förtroendeskäl omplacerats, uppger SVT:s Aktuellt. HD:s chef har bett regeringen att ordna ett annat arbete åt domaren.

– Jag har förhört mig i regeringskansliet om det finns någonting man kan erbjuda som Leif Thorson skulle kunna godta. Men det har inte kommit några sådana erbudanden, säger HD:s chef Bo Svensson.

Varför har du förhört dig om det?

– Därför att det skulle ju vara en lösning som alla parter skulle ha glädje av. Thorson skulle kanske få ett jobb som han trivdes med och vi skulle kunna få en ledamot som inte har den belastningen som Thorson har.

Den dömde domaren Leif Thorsson fick behålla jobbet i Högsta domstolen men omplacerades till lagrådet för att han inte skulle kunna delta i dömande verksamhet. Anställningsskyddet för domare i HD är nämligen väldigt starkt och justitiekansler, JK, tyckte inte att Thorssons brott var så allvarligt att han behövde avskedas.

Men Leif Thorsson har nu ändå varit med i dömande sammanhang. Detta eftersom alla 15 domarna, även de i lagrådet, ska vara med i så kallat plenum och fatta beslut i mål där Högsta domstolen vill ändra praxis. Detta hände tidigare i veckan och gällde ersättning till en polis.

Skulle det komma till en liknande situation när det gäller sexköpslagen skulle Högsta domstolen förmodligen inte avgöra frågan i plenum, säger Bo Svensson. Innan en avdelning bestämmer sig för att kalla till plenum i ett sexköpsmål så kommer de att tänka sig för väldigt noga.

Bo Svensson erkänner nu att situationen med att den dömde domaren jobbar kvar börjar bli ordentligt besvärande för HD.

– Det här är inte bra för Högsta domstolens anseende, det är klart att det inte är.

Med tanke på uppmärksamheten, skulle du vilja att han tar ett annat jobb?

– Om han fick ett jobb som han tyckte var tillräckligt attraktivt för att vilja lämna Högsta domstolen så skulle både han och domstolen vinna på det, säger Bo Svensson.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".