Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fängslad svensk journalist frisläppt

Publicerat lördag 19 november 2005 kl 09.45
Frige Dawit Isaak, står det på affischen.

Uppdaterad 16:38
Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit i fängelse i Eritreas huvudstad Asmara i över fyra år utan dom och utan att ha fått veta vad han är anklagad för. På lördagen släpptes han fri.

Dawit bekräftade frisläppandet för Leif Öbrink som är ordförande i stödföreningen Free Dawit Isaak.

– Jag har pratat med Dawit själv, han har ringt mig. Han är fri, han är släppt ur fängelset nu på morgonen, Leif Öbrink.

Vet han varför han släpptes just nu?

– Nej, det sa han inte. Men jag kan tänka mig att det väldigt mycket beror på att Sveriges ambassadör Bengt Sparre är nere i Eritrea nu. Det här är ett stort jobb av honom och UD. Det är tredje gången på drygt ett halvår som han är nere i Asmara och han har mycket kontakter med Eritreas ambassad i Sverige, så det är tack vare honom, säger Leif Öbrink.

Hur mår Dawit Isaak idag?

– Han mår riktigt bra. Han pratade svenska och han berättade att han var så glad.

Sa han någonting om hur han blivit behandlad?

– Nej, det pratade vi inte om. Men det är tydligen rätt så bra eftersom han pratade svenska, han mår riktigt hyggligt. Han behöver väl göra någon läkarkontroll men annars är det väldigt bra.

Var är han nu?

– Han är i Asmara. Vi får väl se sedan hur och när han kan komma till Sverige. Det vet vi inte ännu, säger Leif Öbrink.

Dawit Isaak, som är 41 år, kom till Sverige som krigsflykting 1987. När Eritrea blev självständigt, återvände han dit, för att arbeta vid en oberoende tidning. Men oroligheter blossade upp igen i Eritrea, och familjen Isaak bosatte sig i Göteborg. Dawit Isaak reste ensam till Eritrea.

Isaak och några kolleger skrev några artiklar med kritik mot Eritreas regering i september 2001. De greps den 23 september och har sedan dess inte fått någon rättslig prövning eller dom.

Dawit Isaak har fru och tre barn från 7 till 12 år, som bor i Göteborg. Idag kommer de till Leif Öbrink för att fira

– De är så glada att de skrek i telefon när de ringde, sääger han.

När träffade de senast sin pappa?

– För fyra år sedan, säger Leif Öbrink, ordförande i stödföreningen Free Dawit Isaak.

I Eritreas huvudstad Asmara finns Sveriges ambassadör i Eritrea, Bengt Sparre. Han blev överraskad av beskedet att Dawit Isaak frigivits.

– Jag hade svårt att tänka att det skulle komma så snabbt efter att jag börjat med det här. Men jag vet att våra relationer länderna emellan har förändrats sedan jag satte igång med den här processen, säger Bengt Sparre.

Du sägs ha intensifierat kontakterna med Eritrea. Stämmer det?

– Yes, mycket.

På vad sätt då?

– Mitt sätt är att förmedla ett förtroende för Sverige och Sveriges vilja att fortsätta samarbeta och utveckla relationerna till Eritrea och det har jag engagerat mig i, säger en nöjd Bengt Sparre.

I Sverige har flera organisationer krävt att Dawit Isaak ska släppas, däribland Publicistklubben, tidningsutgivarna och Svenska Journalistförbundet.

Stor lättnad
Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén är glad och lättad efter en lång kampanj med besök varje vecka på Eritreas ambassad.

– Det är en stor glädje och en stor lättnad. Jag blev väldigt känslomässigt berörd när jag fick det här meddelandet på morgonen, säger Agneta Lindblom Hultén.

– Det har varit en lång kamp för att få honom fri och det har varit ett gnetande som man ibland kan förtvivla över att det har framgång. Men det visar sig att om man bara håller i så kan man faktiskt åstadkomma resultat. För hans skull och för yttrandefrihetens skulle har det här gjort mig väldigt lycklig, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén.

Eva Elmsäter, ordförande i Reportrar utan gränser, gläds också hon. Hon säger till Ekot att kampanjen nu fortsätter för att också de andra fängslade journalisterna ska frisläppas.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".