Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige lovar akutpengar till Pakistan

Publicerat lördag 19 november 2005 kl 14.57
Konferensen i Islamabad samlade omkring 70 länder.

På lördagen avslutades givarkonferensen i Pakistan där ett 70-tal länder har deltagit med målet att samla pengar till de överlevande från förra månadens jordbävning. Sverige är en av de största bidragsgivarna och lovar nu ytterligare 150 miljoner kronor utöver de pengar som man tidigare har satsat.

– Pengarna kommer framförallt att gå till uppbyggnad av utbildnings- och hälsovårdssektorn, säger biståndsminister Carin Jämtin, som är på plats vid konferensen.

FN:s rop på mer pengar för att hjälpa Pakistans och Indiens jordbävningsoffer har fram till nu klingat ganska ohörda.

Tre miljoner hemlösa
70 000 människor har omkommit och tre miljoner människor är nu hemlösa inför den annalkande vintern.

Bara för några dagar sedan konstaterade FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation att man inte fått in en enda cent av de pengar man begärt för att reparera skador på jordbruks-mark och bevattning, för att åter skaffa kreatur och jordbruksmaskiner till befolkningen.

Hittills har det alltså varit mycket trögt med givmildheten, men åtminstone verbalt har det lossnat på givarkonferensen.

– Idag har det varit en väldigt stor givmildhet. Många länder har gjort väldigt stora löften.

Lovar miljarder dollar
Sammanlagt utlovar länderna bistånd på omkring 5,4 miljarder dollar för att hjälpa jordbävningens offer. Det är i nivå med vad den pakistanska regeringen har begärt.

Vilka risker ser du för att löftena om pengar aldrig infrias?

– Den risken finns ju. Jag kan inte bedöma om den är större än vid andra katastrofer. Vi har ett bättre system idag än för bara några år sedan att följa givares löften till utbetalning, säger Carin Jämtin.

Hur stora är möjligheterna att pengarna kommer in snabbt nu när vintern närmar sig?

– Det finns en väldigt stor förståelse för att vintern är väldigt nära. Bland alla länders representanter var det just det man tog upp i sina tal. Det var många som sa att de omedelbart ska betala ut, säger biståndsminister Carin Jämtin på givarkonferensen i Pakistans huvudstad Islamabad.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".