Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kyrkstäder hotas av förfall

Publicerat lördag 19 november 2005 kl 16.57
Husen förfaller. Foto: Peter Öberg/SR

Kyrkstäderna, ett kulturarv som nästan enbart finns i norra Sverige, hotas av förfall. De största problemen finns i den största kyrkstaden, den i Gammelstad, Luleå, som anses så speciell att den har utnämnts till världsarv.

Hans Strandberg är ägare till en av dom mest nedgångna stugorna i kyrkstaden.

– Du ser ju hur det ser ut härinne. Det är både hussvamp, vanlig röta och blött. Hur jag än vrider och vänder så finns det ingen lösning i dagsläget. Den står här avklädd. Det är en skam för kyrkstaden.

Hussvamp och mögel
Röta, hussvamp och mögel är problemet för många som äger stugor i kyrkstaden i Gammelstad, den som FN-organet Unesco utnämnde till världsarv för knappt tio år sedan.

Hans Strandbergs stuga har funnits i släktens ägo sedan 1800-talet, men idag står den hopsjunken och sned. Gatan intill har höjts och breddats och dikena har rationaliserats bort och vätan har sökt sig till sänkan runt stugan istället.

Kyrkstäderna började växa fram på 1500-talet då socknarna var så stora att dom mest långväga kyrkobesökarna byggde övernattningsstugor.

Problem med röta i kyrkstäder
16 kyrkstäder finns kvar idag och problemen med fukt och röta är störst i kyrkstäderna i Byske, Fatmomakke, Gammelstad och Öjebyn i Piteå kommun. Det säger länsantikvarierna i Västerbottens och Norrbottens län.

Bo Sundin, länsantikvarie i Västerbotten, säger att ett av dom stora problemen att det ofta är så många parter inblandade. Församlingen äger marken. Kommunen ansvarar för vägarna. Och varje stuga kan ägas av flera personer, som kanske har olika syn på renovering.

Hoppas på samarbete
Men i Gammelstad i Norrbotten hoppas världsarvssamordnare Charlotta Sanell på att man ska att öka samarbetet mellan alla inblandade. En förvaltningsplan ska skapas, ett dokument där man ska vara överens om kyrkstadens framtid.

Men Bertil Thelin, bebyggelseantikvarie vid Norrbottens museum, tror inte att det räcker.

– Allting kostar ju pengar och det finns inga speciella pengar bara för att det här är ett världsarv.

Om det inte blir mer pengar. Vad ser du hända då?

– Då är det självklart att det här kommer att förfalla, säger Bertil Thelin, bebyggelseantikvarie på Norrbottens museum.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".