Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nalin Pekgul möts av tystnad i partiet

Publicerat lördag 19 november 2005 kl 16.04
Nalin Pekgul.

S-kvinnors ordförande Nalin Pekgul har under lång tid försökt få den socialdemokratiska partiledningen att agera mot en ökad religiös fundamentalism bland muslimer i Sverige. Men hon har mötts av tystnad från Göran Persson och de flesta andra i partiledningen.

Enligt Nalin Pekgul kan det som sker i förorterna leda till farliga motsättningar om några år.

De muslimska ideologer som försöker indoktrinera trosfränder att hata det som inte är muslimskt är välutbildade, säger Nalin Pekgul.

– De vet vad de vill, de är ideologiskt skolade men de var väldigt få 1993. Den höga arbetslösheten som har varit och att många muslimer känner sig illa behandlade utnyttjar de och säger: titta här, så här behandlar de oss. När de pekar på de här problemen så känner folk att det är sant. Deras lösning är att isolera sig ännu mer och tar avstånd från det svenska samhället och fördömer hela det svenska sättet att leva, säger Nalin Pekgul i Ekots Lördagsintervju.

Hur kommer de i kontakt med de unga människor som jag antar att det handlar om?

– De finns i skolor, i vissa moskéer, i föreningar. De finns lite överallt.

De vill ha ett vi och dem alltså?

– Absolut.

Vad kan det leda till?

– Det kan bara leda till enorma motsättningar. Vi vet inte vad konsekvenserna blir.

I flera års tid har Nalin Pekgul gång på gång försökt få partikamraterna i verkställande utskottet och i partistyrelsen att förstå vad som, enligt henne, håller på ske i Sverige. Hon har med några få undantag mötts av tystnad.

Statsminister Göran Persson som i förra valrörelsen lovade förbättringar för invandrare visar i dag inget större intresse för förorterna, enligt Nalin Pekgul.

– Jag har tagit upp det med honom och han har sagt att det är allvarligt men mer än så har inte hänt. Jag känner att de inte riktigt förstår, precis som det var med hedersmordsfrågan. Då är det svårt att ta till sig det jag säger, säger Pekgul.

Du är ju medlem i verkställande utskottet. Varför tar de inte till sig vad du säger?

– Jag känner att man inte förstår vad det handlar om och då finns inte heller det äkta engagemanget, säger S-kvinnors ordförande Nalin Pekgul.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".