Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minister vill ha lag om integritet på jobbet

Publicerat söndag 20 november 2005 kl 08.30
Hans Karlsson.

Arbetslivsminister Hans Karlsson vill ha frågor som rör den personliga integriteten på jobbet reglerade i lag. Det kan handla om arbetsgivaren ska kunna kontrollera anställdas e-post och vilken rätt en arbetsgivare har att kräva utdrag ur polisens register vid en anställning.

– Det är ett synnerligen oklart och därmed också otillfredsställande rättsläge som vi har när det gäller den personliga integriteten. Det finns inga regler. ingen vet vad som är tillåtet och inte och det måste klarläggas, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Hans Karlsson tänker i början av nästa år tillsätta en utredning med uppgift att komma med förslag på hur man skulle kunna lagstifta om den personliga integriteten i arbetslivet.

Har utretts tidigare
Sådana här frågor har utretts tidigare, den senaste utredningen kom för tre år sedan och utsattes för en hel del kritik och utmynnade aldrig i något lagförslag från regeringen.

Nu måste det bli en lag, säger Hans Karlsson, även om han medger att det är en svår balansgång mellan olika intressen.

– Det är två intressen som ska tillgodoses. Det ena är den anställdes rätt att få sin integritet skyddad. Det andra är arbetsgivarens rätt att kunna kontrollera sådant som är relevant för verksamheten. Det finns ett legitimt arbetsgivarintresse i detta också. Därför behöver gränsdragningen mellan de båda intressena klarläggas, säger han.

E-post och drogtester pekas ut
Hans Karlsson pekar ut tre områden där det är angeläget med en reglering i lag: kontrollen av anställdas e-post på jobbet, arbetsgivarens rätt att kräva drogtester och hälsokontroller och det som uppmärksammats tidigare i år, att arbetsgivare allt oftare vid nyanställningar kräver utdrag ur polisens belastningsregister där det framgår om den arbetssökande är straffad och för vilket brott.

Hans Karlsson vill inte säga om registret används för ofta men han frågar sig om arbetsgivaren ska ha rätt att kräva att få veta allting som står i registret.

– Har man gjort sig skyldig till något brottsligt inom det område där arbetsgivaren bedriver verksamhet så kan det vara relevant. Handlar det om fortkörningsböter eller någonting annat ovidkommande så ska det inte vara tillåtet, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".