Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högskolor får betalt för avhoppade studenter

Publicerat söndag 20 november 2005 kl 08.30

Universitet och högskolor brister i kontrollen över vilka studenter som verkligen deltar i kurserna. Staten betalar varje år ut miljardbelopp till lärosätena för de studenter som är registrerade. En granskning gjord av P1-programmet Kaliber visar att lärosätena ofta får pengar för personer som inte ens vet om att de är inskrivna på kurserna.

– Jag minns inte att jag sökt någon kurs.

--Nej, jag har inte gått kursen i offentligt ledarskap.

– Jag har aldrig gått den kursen.

Anna i Eskilstuna, Nisse i Malmö, och Theo på Gotland säger att de aldrig gått den kurs de registrerats på och som Lunds universitet har fått pengar från staten för. Och de är inte ensamma.

10 000 per student
På den aktuella distanskursen i statsvetenskap våren 2004 har universitetet fått ungefär 10 000 kronor i statligt anslag för var och en av de 81 studenter som var registrerade. Men 63 av studenterna har inte uppnått något resultat.

Kaliber har pratat med de flesta och det visar sig att över hälften antingen aldrig påbörjade kursen eller avbröt den precis i början. Enligt de regler som gäller ska universitetet inte få pengar för studenter som slutar inom tre veckor.

Paula Uddman är studierektor på institutionen och hon litar inte på studenternas berättelser.

– Eftersom de uppenbarligen inte lagt ner någon energi på det här så är det ju lätt att man glömmer sådant här särskilt som man blir tillfrågad om det ett och ett halv år efteråt

Paula Uddman tycker inte heller att universitetet kan följa upp mer än de redan gör.

– Hur då menar du? Skulle vi ha frågat dem en fjärde gång? De har redan sökt till kursen, blivit antagna och tackat ja, och registrerat sig.

Om de inte har dykt upp på tre veckor?

– Det tycker jag inte att man ska behöva göra.

Men Lunds universitet är inte unikt. Revisionsrapporter från flera lärosäten i landet visar på samma brister.

27 000 tog inte ett enda poäng
Kaliber har låtit Statistiska centralbyrån ta fram siffror som visar att nästan var tionde student, 27 000, inte tog ett enda poäng den termin som granskades, hösten 2003. 27 000, är lika många som antalet studerande på hela Stockholms universitet.

Utbildningsdepartementet, som betalar ut de statliga anslagen till universiteten, har hittills trott att allt fungerar som det ska.

Pär Lagher är politiskt sakkunnig hos utbildningsminister Leif Pagrotsky.

– De studenter som registrerar sig men som inte studerar, där ska inte lärosätena få någon ersättning alls.

Får de det?

– Vår bild är att de inte får det. Lärosätena redovisar till staten hur många helårsstudenter och helårsprestationer de har varje år och det är en uppgift som ligger på lärosätena att redovisa rätt och riktigt, säger Pär Lagher.

Magnus Sandelin och Anna Jaktén, P1 Kaliber
kaliber@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".