Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya grödor efter klimatförändringar

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 05.27

Klimatförändringarna börjar märkas inom det svenska jordbruket. Det har inneburit både en längre växtodlingssäsong och att jordbrukarna kan odla nya grödor. Det hävdar LRF Konsult. Nu ska forskarna undersöka vilka effekter det får.

Mats Svensson i Säby utanför Tranås är en av dem som vågat sig på en ny gröda. Han odlar höstraps, som han ska använda som foder till sina mjölkkor.

– Jag började med höstraps för att det är en proteinrik gröda och bra för mina kor. Det har visat sig att det går att odla med bra resultat här på gränsen till småländska höglandet, säger Mats Svensson.

Tidigare har det varit svårt att odla höstraps med det kärva klimatet på småländska höglandet. På samma sätt går det idag att odla majs längre norrut än tidigare.

Många bönder har också sett hur antalet årliga skördar av vall kunnat ökat från två till kanske tre eller fyra.

Klimatet ändrat
Till viss del handlar det om att grödorna förädlats och blivit tåligare, men Lars-Göran Svensson som är lantbruksansvarig på LRF-konsult menar att det också är det mildare klimatet som nu på allvar börjar ge effekt.

– Vi har längre vegetationsperiod även lite högre upp i landet idag. Vårarna är hyfsat tidiga och man kan odla längre fram på hösten.

Vilken betydelse har det för det svenska jordbruket?

– Det kan naturligtvis ha betydelse men sedan får vi väl se så att det inte blir alldeles för galen omställning med klimatet. Men som det ser ut nu är det väl bara positivt, säger Lars-Göran Svensson.

Även forskarna på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tycker sig ana samma tendens.

Växtodlingssäsongen blir längre och allt fler grödor går att odla längre norrut, men ordentliga vetenskapliga belägg saknas. Framför vet man inte vilka följder det får.

Inleda studie
SLU räknar därför med att starta en studie i ämnet nästa år, säger professor Henrik Eckersten.

– Den viktiga biten är att kunna identifiera vad som är en klimateffekt på jordbruket så att man kan särskilja den från andra effekter som hela tiden pågår också.

Om det är så att klimatet håller på att förändra förutsättningarna för jordbruket, hur stor betydelse har det?

– Det kan ha stor betydelse så till vida att det skulle kunna vara ganska stora produktionspotentialförändringar för svenskt jordbruk. Samtidigt så vet vi inte hur jordbrukspolitiken blir i framtiden och om vi kommer utnyttja den produktionspotentialen eller inte.

Men om det finns en klimatpåverkan skulle det alltså kunna ha stor betydelse för jordbruket?

– Ja, det tror jag absolut, säger Henrik Eckersten, professor vid lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".