Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre företag riskerar gå under

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 09.48

Många små underleverantörer riskerar att gå under för att de saknar pengar till nödvändiga investeringar. Det här varnar flera småföretagarorganisationer för.

Den hårda konkurrensen har lett till stora besparingar och alldeles för små vinster, det säger Lennart Uhlmann som är vd för Svensk Industriförening.

– Våra medlemmmar har jobbat under en stark prispress under många år. Det har gjort att man har sparat sig till den position man har nu genom att minska på personalen, men också att minska på sin vinst Det gör att man har tappat kapital. När man behöver göra investeringskliven så saknar man kapitalet, säger han.

Svensk industriförening är en branschorganisation för 1 300 ofta små underleverantörer i bland annat Småland, som trots att det finns en hel del jobb i flera fall hamnat i en ond cirkel.

Tvingas sänka priser
För att i den ökande konkurrensen ta hem en order har företagen tvingats sänka sina priser och dra in på allt man kan, och med de små vinstmarginaler som då blir följden, räcker inte pengarna till investeringar i till exempel effektivare teknik. Då får man problem att klara nya order. Det är en trend som också organisationen Företagarna känner igen.

De riktigt små företagen har dessutom svårt att locka investerare, och vågar eller får kanske inte ta banklån. Det här kan leda till sotdöden för många små företag, alltså att man inte orkar längre utan mer eller mindre kvävs, det befarar Johan Wiklund, som är professor i entreprenörskap vid högskolan i Jönköping.

– Konkurrensen blir ju alltmer global, och företag i andra länder investerar, så när de springer forater behöver även företagen i Sverige springa fortare. Det är helt avgörande för långsiktig konkurrenskraft.

Vad kommer det att leda till på sikt?

– Det blir nog inget dramatiskt, men de försvinner ett efter ett. Det tråkiga är ju att när tre till fyra småföretag går omkull under en månad, och tio nästa månad, säger Johan Wiklund.

– Det långsamma försvinnandet utav företag inom tillverkningsindustrin, det är något som politiker och andra beslutsfattare inte uppmärksammar.

Snabba åtgärder behövs
Johan Wiklund efterlyser nu snabba åtgärder för att öka lönsamheten och investeringsviljan hos underleverantörerna, samtidigt som de ibland försiktiga företagarna själva måste våga satsa på både teknik och personal med ny kunskap. 

Enligt Johan Wiklund så är utvecklingen bland de små verkstadsföretagen ett problem som måste lyftas fram på allvar nu.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".