Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

ABB:s expansion i Kina oroar

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 08.50

Efter flera år av neddragningar har ABB i år växt med 60 tjänster i Sverige. Men strategin att expandera i Kina ligger kvar. Fram till år 2008 ska 5 000 högutbildade kineser anställas. Det oroar Civilingenjörsfacket på ABB.

– Det kan ju vara så att många tar jobb på utländska företag, skaffar sig erfarenhet och går sedan vidare till andra kinesiska och indiska företag. Då har vi bidragit till att sälja ut vår kärnkompetens, billigt dessutom. Det säger Bertil Nordqvist, facklubbsordförande för Civilingenjörrerna på ABB.

Vid den här tiden fjol berättade ABB att man skulle anställa 5 000 ”mycket begåvade och välutbildade” personer i Kina fram till 2008. Det tolkade flera som att det var just civilingenjörstjänster.

ABB:s svenska vd Sten Andersson säger att det inte alls bara är civilingenjörer det handlar om, men kan inte säga hur tjänsterna ska fördelas. Han förstår fackklubbens oro, men verkar inte dela den.

– Det viktigaste är ju att se till att de viktigaste vi har lokalt upplever att ABB i Kina är ett bra ställle för mig att utvecklas på, säger han.

Rationaliseringar
I dag är ABB 9 000 i Sverige, för fem år sedan var man dubbelt så många.

Det beror delvis på att man sålt av verksamheter som inte hört till kärnan. Men också på att man liksom flera andra inom tillverkningsindustrin ökad sin produktivitet och effektiviserat bort jobb.

Så är det på en av Västeråsfabrikerna där 400 elmotorer tillverkas varje dag. Det är lika många som för fem år sedan, men de som jobbar här har blivit något färre, säger produktionschef Mats Lundman, spm berättar att man jobbar med rationaliseringar i form av robotar.

Nyanställningar
Men ABB har faktiskt nyanställt 300 personer i Sverige i år. Ungefär 240 ersätter personer som slutat, men 60 är helt nya tjänster. Det är för att det går bättre för ABB igen, efter flera tunga år.

Bertil Nordqvist gör bedömningen att ABB behöver växa med minst lika många till nästa år.

Sten Jakobsson håller inte med.

– Vi når ett bra resultat om viär lika många ansträllda framöver som vi är idag, säger han.

Virve Hedenborg
virve.Hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".