Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stockholms stad bygger vårdhem i Riga

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 17.45

Stockholms stad planerar att tillsammans med lettiska myndigheter bygga ett vårdhem för unga narkomaner i Lettlands huvudstad Riga. På så sätt ska vårdkostnaderna kunna minskas med hälften. Men att bryta kontakten med hemmamiljön är ingen bra idé, tycker Socialstyrelsen.

– Jag tycker det är ett problem eftersom man i socialtjänstlagen har den så kallade närhetsprincipen – att man tar itu med de relationer man har problem med där man bor, och inte på distans som det blir i det här fallet, säger Ulf Malmström som är samordnare av alkohol- och drogfrågor på Socialstyrelsen.

En vårdplats för narkomaner kostar idag över 2 000 kronor per dygn och det är bland annat för att få ned kostnaderna som Stockholms stad nu vill bygga ett vårdhem i Riga.

”Vi måste hitta nya former att jobba”
Enligt socialförvaltningens egna beräkningar skulle man då nästan kunna halvera vårdkostnaden, men det är inte pengarna som är den viktigaste orsaken till flyttplanerna, säger Karl Vessgård på avdelningen för missbruksvård av unga vuxna i Stockholm.

Narkotika från Baltikum är ett stort problem för Sverige, och ett svensk-lettiskt vårdhem skulle vara ett sätt att öka samarbetet i kampen mot narkotika.

– Öppenheten gentemot östsidan har gjort att tillgången på droger är oerhört hög. Vi måste hitta nya former att jobba inom missbrukarvården som är anpassade efter vad som händer i omvärlden, säger Karl Vessgård på avdelningen för missbruksvård av unga vuxna i Stockholm.

Hemkommunen har ansvaret
Det finns inga lagliga hinder mot att en kommun flyttar ut en del av narkomanvården till Lettland, men oavsett var vården ges så är det hemkommunen som har ansvaret för kvaliteten på vården.

Ulf Malmström på Socialstyrelsen undrar vem som ska utöva den kontrollen, eftersom länsstyrelsens ansvar bara gäller inom landets gränser.

– Vem är det ytterst då som ansvarar för verksamhetens kvalitet, när våra tillsynsmyndigheter inte kan utöva tillsyn, undrar Ulf Malmström, samordnare av alkohol- och drogfrågor på Socialstyrelsen.

Katarina Schulz
katerina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".