Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ica-handlare gör storklipp på börsnotering

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 16.52

En av dagligvarujätten Icas storägare noteras på börsen om två veckor. När bolaget, som heter Hakon Invest, nu får aktier som kan handlas över börsen blir det många som gör ett riktigt klipp.

En av dem är Ica-handlaren Tomas Samuelsson, i Viksjö i Järfälla väster om Stockholm.

– Att få möjligheten att investera i ett nordiskt handelsföretag, där man har Ica AB, nordens mest framgångsrika dagligvaruföretag, som stabil bas, det tycker nog många är intressant, säger Tomas Samuelsson.

Vad tycker du om att det börsintroduceras?

– Jag tycker det är bra, vi är ett så pass stort företag att vi inte kan sätta kursen själva. Marknaden måste sätta betyg på oss egentligen. Vi har pratat om det i flera år och nu är det verklighet, säger han.

Enskilda handlare gör miljonklipp
Tomas Samuelsson toppar listan över enskilda Ica-handlare som gör storklippet på börsnoteringen. Hans aktier är värda mellan 50 och 57 miljoner kronor räknat på noteringspriset som är satt till mellan 68 och 77 kronor.

Det är 13 miljoner aktier eller åtta procent av kapitalet och rösterna som säljs ut, och om det blir fulltecknat så handlar det om ett värde på mellan 800 miljoner och 1 miljard kronor.

Vd i Hakon Invest, Claes-Göran Sylvén, hoppas på stort intresse för börsnoteringen.

– – Vi hoppas att hela marknaden ska se positivt på det här, så väl institutioner som allmänheten, säger han.

Hur ser den genomsnittlige nye ägaren ut?

– Det är svårt för mig att svara på, men som sagt, vi hoppas att det här ska tas emot positivt från såväl institutioner som allmänheten.

Själv är Claes-Göran Sylvén kanske inte en genomsnittlig ägare, med sin aktiepost värd mellan 21 och 24 miljoner kronor, från tiden som Ica-handlare i Norrtälje.

Sammanlagt är det 3 400 Ica-handlare som äger aktier privat i Hakon Invest.

Det är alltså inte Ica AB som ska noteras, men Ica AB är själva kärnan i Ica-bygget, där även bank och förlag och investmentbolag ingår.

Stark position
Ica AB har en stark position i dagligvaruhandeln i Sverige, Norge och i Baltikum. Själva kärnan i Ica AB är Ica Sverige. Det är där nästan fyra av tio svenskar köper mjölk och smör och middag.

Hakon Invest äger 40 procent av Ica AB, och det är nog där någonstans som börsnoteringen tappar kontakten med Icas 3,1 miljoner kortkunder.

Anna-Marie Heindorf och Anita Andersson är skeptiska kunder i Tomas Samuelssons butik.

– Jag visste inte ens om att det skulle bli det.

Skulle ni vara intresserade av att köpa aktier?

– Nej, jag tror inte det, säger Anna-Marie Heindorf och Anita Andersson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Sofia Hultqvist
sofia.hultqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".