Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

ECB ger signaler om räntehöjning

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 18.02

Den europeiska centralbanken har gett tydliga signaler om att den viktiga styrräntan kommer att höjas vid nästa penningpolitiska möte 1 december. Men bankens förväntade räntehöjning på 25 punkter, möter kritik bland ekonomer och politiker i Tyskland.

Den europeiska centralbanken borde vänta till nästa år. Inflation har inte tagit fart och det finns därför ingen anledning att höja styrräntan i december, det anser Michael Hüther, en av Tysklands ledande ekonomer.

Han liksom andra ekonomer här i Tyskland, varnar nu för att räntorna är på väg upp

- En räntehöjning på 25 punkter påverkar inte konjunkturen, säger Norbert Walter på Deutsche Bank, men det är ett första steg på en ränteuppgång som fortsätter nästa år.

Somliga tror att räntan i euroområdet i slutet av 2006 kan ligga på tre procent, i dag är den 2 procent.

Oljepriset påverkar
Hur tänker då centralbanken i Frankfurt? Jo, banken ser en fara i det höga oljepriset. Risken finns att det sprider sig till andra delar av ekonomin. För att kompensera sig tar företag ut högre priser och löntagare kräver i sin tur högre löner och därmed sätts en inflationsspiral igång.

I Tyskland planerar dessutom regeringen både skatte- och momshöjningar och flera fackförbund här har redan krävt motsvarande lönehöjningar. Det kan elda på inflationen ytterligare.

En tredje faktor är bankernas generösa kreditgivningen till husköp. Billiga lån har fått huspriserna på flera håll i Europa att sticka iväg.

Låg ränta ett smörjmedel
Banken vill dämpa tillströmningen av nya pengar, och därmed båda sänka inflationsförväntningarna och undvika en fastighetsbubbla.

Från politiskt håll ser man annorlunda på utvecklingen. I Tyskland önskar politikerna en fortsatt låg ränta.

Här är inflationen låg liksom tillväxten. Den inhemska efterfrågan behöver uppmuntras och då fungerar låga räntor som ett smörjmedel.

Den tillträdande finansministern Per Steinbruck har än så länge inte kritiserat centralbanken offentligt, utan nöjt sig med att säga ”ni kan ju räkna ut vad jag tycker”.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".