Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Potensproblem tecken på hjärtsjukdom

Publicerat tisdag 22 november 2005 kl 15.02

Uppdaterad 15:23
Män med potensproblem, men som för övrigt är helt friska, har kraftigt nedsatt funktion i hjärtats kranskärl jämfört med män utan potensproblem. Det visar en ny pilotstudie gjord i Malmö.

Nu inleds en större studie för att på djupet förklara sambandet mellan potensproblem och hjärtkärlsjukdomar.

– Man vet att sannolikheten att hitta en kranskärlssjukdom under ytan, som ännu inte har gett besvär, är väldigt stor. Den är drygt 50 procent, säger docent Ronnie Willenheimer, som är hjärtspecialist på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Varningssignal
Potensproblem eller ED, erektil dysfunktion som det kallas i sjukvården, är alltså en mycket tidig varningssignal för att man riskerar att drabbas av hjärtkärlsjukdomar.

För första gången skall man nu undersöka män i åldern 45 år till 60 år.

– Dels vill vi förklara sammanhangen mycket med detaljerat än vad som gjorts tidigare, genom olika förfinade metoder, till exempel genom att visa att blodflödet i hjärtats kramskärl och blodflödet i penis är väldigt väl relaterade till varandra, säger Ronnie Willenheimer.

Enligt docent Ronnie Willenheimer missar sjukvården en mycket bra möjlighet att förebygga kommande och kostsamma hjärtkärlproblem genom att inte ordentligt undersöka de män som söker för potensproblem.

Tre av fyra hade potensproblem
Man räknar med att hälften av alla män mellan 40 och 70 år har potensproblem, och tidigare studier visar att över 75 procent av de män som behandlas för hjärtkärlsjukdomar haft problem med potensen i flera år.

– Hade de vetat om att den här ED:n var ett tidigt tecken på kranskärlssjukdom hade de kanske kunnat göra någonting åt den, säger Ronnie Willenheimer.

Söker kvinnlig motsvarighet
Potensproblem är något påtagligt och ett lättidentifierbart problem för män, och en varningssignal för kommande hjärtsjukdom. Men frågan är om det finns något motsvarande för kvinnor.

– Det är en väldigt intressant fråga. Vi har tänkt mycket på om det finns någon motsvarighet hos kvinnan och fört en diskussion med gynekologer som är intresserade av detta.

– Det finns inget självklart svar på den frågan, men vi har gott hopp om att hitta någon form av kvinnlig motsvarighet så småningom. Men det ligger nog några år framåt i tiden, säger Ronnie Willenheimer.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".