Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU:s nya sockerregler oroar och ger hopp

Publicerat onsdag 23 november 2005 kl 06.12
Utländska bolag investerar i sockerproduktion i Brasilien.

I Latinamerika väntar man med spänning på EU:s beslut om ändrade regler för sockerindustrin. Vissa länder ser fram emot en sockerreform medan andra är oroliga för den.

Brasilien är världens största sockerproducent och där produceras också världens billigaste socker. Det är resultatet av en kombination av billig arbetskraft, storskalig produktion och avancerad teknologi.

Men Brasilien är också det land som förlorat mest på EU:s sockersubventioner, omkring fyra miljarder kronor per år, enligt experterna. Det hoppas ska ändras nu.

Brasilien vinnare
Allt tyder också på att Brasilien, förr eller senare, kommer att bli en av de stora vinnarna av en EU-reform om sockret.

Därför är det heller inte särskilt överraskande att några av de stora europeiska sockerbolagen redan har etablerat sig i Brasilien.

Karibiska öarna bävar
I den karibiska övärlden motsvaras den brasilianska optimismen av undergångsstämning.

Många av öarna är forna franska och engelska kolonier som haft speciella avtal med EU. Det har inneburit garanterade kvoter till priser som legat två till tre gånger över världsmarknadspriset.

Att många av öarnas ofta statligt ägda sockerbruk, trots subsidierna, redan nu är förlustaffärer hindrar inte att EU:s sockerreform kommer att ha en närmast chockartad effekt för ekonomin på många öar.

Några få sockerbruk, främst på Jamaica och i Guayana, kan kanske klara sig, men på de flesta andra håll kommer bruken att läggas ner. Fälten förvandlas med tiden till golfbanor för europeiska turister.

Kubansk skugga
På Kuba, tidigare världsledande producent, är sockerindustrin idag bara skuggan av sitt forna jag. De senaste åren har hälften av alla bruk lagts ner. Produktionen är bara en femtedel av sin historiska nivå.

Men en del hoppas att öppningen av den europeiska marknaden kanske kan bli den impuls som den kubanska sockerindustrin behöver för att inte helt gå under.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".