Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

RPS får hård kritik för brister i styrning

Publicerat onsdag 23 november 2005 kl 12.06

Uppdaterad 16:56
Rikspolisstyrelsen, RPS, får hård kritik av Riksrevisionen för sitt sätt att styra polismyndigheterna. Det finns stora brister, anser revisionen som lägger fram en rapport på onsdagen.

– Vi anser inte att Rikspolisstyrelsen har tagit sitt ansvar för att leda och styra polisverksamheten, säger riksrevisor Lennart Grufberg.

Vad får det för konsekvenser?

– Den här passiva styrningen som Rikspolisstyrelsen har utövat har inte givit incitament för polismyndigheterna att uppnå ett bra resultat, säger han.

Regeringsmålen når inte fram
Regeringens och riksdagens mål för brottsbekämpning har inte förts vidare från Rikspolisstyrelsen till de 21 lokala polismyndigheterna.

Rikspolisstyrelsen kan genom att styra hur pengarna ska användas, eller genom verksamhetsplaner, föra ned politikernas mål i polisorganisationen, men där brister det, enligt revisorerna.

Som exempel har regeringen uppdragit åt polisen att prioritera fem slags brott: sex- och våldsbrott, ekonomiska brott, narkotika- och ungdomsbrott, och hatbrott, med till exempel främlingsfientliga inslag. Istället har Rikspolisstyrelsen prioriterat mängdbrott som stöld och skadegörelse.

Även riksdag och regering får kritik
Även riksdagen och regeringen får kritik av Riksrevisionen för att de mål man ställt är krångliga och otydliga. Hälften av polismyndigheterna saknar riktlinjer för brottsförebyggande arbete. Först i år har man från Rikspolisstyrelsen definierat vad brottsförebyggande arbete innebär. Det är ändå ett framsteg, enligt Riksrevisionen.

– Under det senaste året har man till exempel definierat en av polisens viktiga verksamhetsgrenar – brottsförebyggande arbete. Det möjliggör i framtiden att planera och följa upp den verksamheten, säger Lennart Grufberg vid Riksrevisionen.

Polisen lovar bättring
Rikspolischefen Stefan Strömberg är medveten om bristerna inom polisen.

– Jag välkomnar den här analysen. Den kommer väl i tiden eftersom vi inom Rikspolisstyrelsen har bedrivit ett arbete för att omorganisera oss och höja vår kompetens för att just arbeta med den här typen av frågor för ledning, styrning och uppföljning av verksamheten.

– Nu framöver gäller att styrningen ska bli fastare och mer bestämt inriktad på att uppnå de mål som statsmakten har satt upp för polisen, säger Stefan Strömberg.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".