Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Europa granskar ungas drogvanor

Publicerat onsdag 23 november 2005 kl 14.19

För första gången går nu flera europeiska städer samman i en gemensam satsning mot narkotika. Bland annat ingår en grundläggande kartläggning av 15-åringars drogvanor.

Bakom det fleråriga projektet står föreningen Ecad, som är en sammanslutning av 30 europeiska städer som jobbar tillsammans mot legalisering av narkotika.

– Vi utgår från de olika städer som deltar och gör det enligt exakt samma mall i de olika städerna. Att vi har möjlighet att gå på stadsbasis kommer vara unikt och göra det här materialet populärt för forskare i framtiden, säger Tomas Hallberg som jobbar på Ecads huvudkontor i Sverige.

Sverige i botten
Få unga svenskar har testat. Idag kan man bara jämföra hur många som har provat droger. Där ligger Sverige i botten på listan, bara ungefär 7-8 procent av alla svenska 15-åringar har provat cannabis tillexempel, medan det i Storbritannien och Frankrike handlar om betydligt fler – 35 till 40 procent.

Nu måsta man samarbete för att kunna bromsa missbrukandet bland europeiska ungdomar, säger Tomas Hallberg på Ecad.

– Mycket visar att det finns bra skyddsfaktorer och vi kan se vilka riskfaktorer som gör att unga provar narkotika. Det här ska konfirmeras i fler städer och budskapet om vad man ska göra för att få ner narkotikamissbruket ska spridas, säger han.

Nu ska 15 europeiska städer alltså genomföra samma undersökningar vid samma tillfällen under flera år, ungefär som de undersökningar som redan görs i svenska niondeklasser.

Det handlar inte bara vad som får unga att testa droger utan också det som varit svårt att få en bild av hittills, varför man överhuvudtaget inte testar alls.

Örebro, Stockholm och Gävle ingår
Undersökningen leds av universitetet i Reykjavik. Island har redan provat en liknande satsning med gott resultat.

De städer som hittills ingår i projektet är bland annat Istanbul, St. Petersburg, Vilnius, Düsseldorf, och tre svenska städer: Örebro, Stockholm och Gävle.

Johnny Gustafsson är socialtjänstens drogsamordnare i Gävle där tre unga män har dött i överdoser de senaste sex veckorna.

– Det som är den stora faran i Gävle just nu är antalet unga pojkar som har dött av överdoser av opiatpreparat. Vi hoppas få inspiration och kunskap från andra kommuner i Europa och att det kan få färre ungdomar i Gävle att prova, säger Johnny Gustafsson, socialtjänsten i Gävle.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle 
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".