Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sämre snöröjning på vintervägarna

Publicerat onsdag 23 november 2005 kl 15.58
Kommer mera sällan i vinter.

Det blir sämre snöröjning på det statliga vägnätet i vinter. Vägverket har sänkt kraven både när det gäller hur snabbt vägarna ska plogas och hur mycket. Trafiksäkerhetsorganisationen NTF är kritisk till försämringarna.

– Man ska inte bolla med pengar när det gäller människors liv, utan man måste titta på samhällsnyttan med snöröjningen. När det gäller samhällsnyttan och människoliv måste det faktiskt få kosta pengar att hålla våra vägbanor rena, säger Åke Qvarnström, chefskonsulent på NTF i Jönköpings län.

Sparar 20 procent
Breda moddsträngar på uppemot en meter. Det kommer att möta bilisterna på många av de svenska vintervägarna i vinter. Vägverket måste spara pengar och har då valt att sänka kraven på snöröjningen. Det här gäller alla vägar utom europavägar och större riksvägar.

Dessutom kommer vägarna i vissa regioner inte att röjas lika snabbt längre. Områden vid sidan av vägen som parkeringsplatser och liknande kommer också att plogas sämre och med detta hoppas vägverket spara pengar, säger Beiet Ivarsson, ansvarig för Vägverkets snöröjning i sydöstra Sverige.

– Vi sparar en hel del kostnader på detta. Det gör ungefär 20 procent på vinterväghållningen totalt.

Sänk farten!
Försämringarna i snöröjningen görs samtidigt som Vägverket just satt igång ett projekt med andra myndigheter för att få ned antalet halkolyckor.

– Man kan tycka att det går lite stick i stäv mot detta men halkan orsakar ju aldrig några olyckor utan det är ju att trafikanterna inte anpassar sin hastighet, säger Beiet Ivarsson.

Om det blir fler olyckor vad gör ni då?

– Då får vi göra en omprövning av den nya standarden.

Vägverket hoppas alltså att trafikanterna ska anpassa hastigheten efter de nya förhållandena, men på trafiksäkerhetsföreningen NTF tror man försämringarna kommer att leda till fler olyckor.

– Blir det en försämring av vinterväghållningen så medför det med automatik att vi får fler dödade i vintertrafiken, säger Åke Qvarnström på NTF.

Peter Jernberg, SR Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".