Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad religiositet i friskolor möter miljöpartistiskt motstånd

Publicerat onsdag 23 november 2005 kl 16.52

Regeringen vill minska möjligheterna för religiösa friskolor att vara religiösa. Men det kan bli svårt för regeringen att få igenom förslaget i riksdagen. Vänsterpartiet säger ja men det är avbrott i förhandlingarna med Miljöpartiet.

Partiet tänker inte gå med på försämringar för de religiösa friskolorna, säger skoltaleskvinnan Mikaela Valtersson.

– Vi vill att det ska vara samma regelverk som idag i princip. Att man ska ha möjlighet att ha skolor med konfessionell inriktning så länge undervisningen är opartisk och inte tendensiös. Man ska ha möjlighet att ha det med offentliga bidrag och vi vill inte medverka till någon förändring eller skärpning av de reglerna.

Inga kommunala bidrag
Enligt ett förslag från regeringen ska undervisningen i religiösa friskolor inte få vara religiös alls i framtiden. Morgonböner och andra inslag utanför undervisningen måste vara frivilliga för eleverna, enligt förslaget.

Samtidigt ska Sverige öppna för nya friskolor som får följa dagens regler. Men de skolorna får inte kommunala bidrag utan måste finansieras av elevavgifter och andra sorters bidrag.

Flera borgerliga partier är kritiska. Kristdemokraterna tycker att det diskriminerar eleverna att kanske få betala uppåt 70 000 kronor om året i skolavgifter. Det tycker också moderaterna som talar om en total rättsosäker situation för friskolorna och folkpartiet säger att regeringens förslag öppnar för religiösa och politiska extremskolor.

Men regeringen behöver miljöpartiets stöd för att få igenom en lagskärpning i riksdagen och miljöpartiets skoltalesman säger att partiet inte kommer att försämra villkoren för friskolorna.

Stopp i förhandligar
Just den här frågan är en av många i den nya skollagen som miljöpartiet och regeringen förhandlat om i höst. Nu har det tagit stopp. I söndags var Miljöpartiet berett till flera kompromisser i hjärtefrågor, bland annat när det gäller etableringsfriheten för privata förskolor.

Men partiet vill inte ge sig när det gäller att timplanen ska avskaffas och att kommunala skolor ska få större frihet. Nu har socialdemokraterna begärt timeout, skolminister Ibrahim Baylan vill först tala med regeringen nästa torsdag, enligt Mikaela Valtersson som är bekymrad.

– Vi tycker att det är ett väldigt märkligt beteende och inte ansvarsfullt av regeringen att i detta kritiska läge när vi har så kort om tid ta en time-out och ställa in alla möten. Vi vet inte ett dugg vad som händer.

Ekot har sökt skolminister Ibrahim Baylan som inte velat ställa upp för en kommentar.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".